Dorin Sîrbu -

Cum sa protejezi o imagine (poza)?

Securitate

Imaginile publicate pe un site de pe Internet, in special cele de natura comerciala, au dezavatajul ca pot fi copiate si eventual utilizate neautorizat pe alte site-uri. Este foarte usor pentru un vizitator sa copieze pe calculatorul personal o imagine de pe oricare site de pe Internet.

Ce trebuie de facut pentru a proteja o imagine?

Probabil primul lucru, pe care trebuie sa-l faceti, este sa scrieti pe site un mic regulament si sa anuntati in el ca “nu este permisa copierea pozelor fara acordul autorului”. Al doilea lucru pe care trebuie sa-l faceti, este sa aplicati pe poza un watermark (sau mai specific watermark digital). Un watermark este un insemn text sau grafic, care se aplica peste imaginea originala. Acest lucru va transmite vizitatorilor semnalul: “nu este permisa copierea acestei imagini”. In plus, chiar si daca unii vizitatori sau proprietari de alte site-uri “ignora”, atat regulamentul, cat si “semnalul” transmis, la publicarea/copierea imaginii pe alt site, conform cu watermark-ul aplicat pe poza, se va sti cine este autorul pentru imaginea in cauza.

Este foarte simplu de aplicat un watermark pe poza. Exista doua metode de aplicare watermark pe poza:

  • aplicare watermark manual, prin utilizarea unui program de editare imagini
  • aplicare watermark automatizat, prin utilizarea unor programe specializate sau extensii (plugin-uri) pentru site/blog-ul pe care il utilizati

O metoda simpla de aplicare watermark text

watermark-pe-poza Cum sa protejezi o imagine (poza)?Cea mai simpla metoda de aplicare a unui watermark text pe o imagine, este utilizarea utilitarului Paint, inclus in distributia standard a sistemului de operare Windows.

  1. Deschideti acest utilitar (pe Windows XP: Start -> Programs -> Accesories ->Paint)
  2. Deschideti imaginea din acest program (meniul: File -> Open)
  3. Selectati o culoare cu care veti scrie textul (partea de jos-stanga a ecranului)
  4. Selectati unealta de scriere text (clic pe simbolul A, din bara de unelte, partea sus-stanga a ecranului)
  5. Faceti clic pe imagine in locul unde doriti sa scrieti acest text si tastati numele sau denumirea site-ului.
  6. Salvati imaginea corespunzatoare cu un alt nume (meniul: File -> Save As…), ca sa n-o suprascrieti intamplator pe cea originala.

Procesul este complet, acum aceasta imagine poate fi adaugata pe site/blog.

Aplicare elemente grafice ca watermark pe imagine

Acest proces, in general se rezuma (dar nu obligatoriu) la aplicarea unei imagini watermark “peste” o imagine originala. Imaginea watermark, poate avea sau nu un anumit grad de transparenta, pentru a avea un aspect discret. Pentru a creste gradul de protectie, in cazul watermark cu transparenta, se recomanda aplicarea lor in “zonele importante” ale poze, pentru a preveni decuparea ulterioara. Pentru a putea executa aceasta procedura, este nevoie de un program pentru editare grafica, care sa permita aceasta operatiune sau de o extensie (plugin) pentru site/blog.

Watermark fizic

Securitate

watermark-bancnota-379x391 Watermark fizicWatermark fizic, se intelege un insemn/marcaj special aplicat pe un obiect “real”. In general, prin watermark fizic se subantelege, aplicarea pe hartie al unor insemne grafice, prin intermediul unei proceduri speciale de imprimare cu apa, cu cerneala speciala (vizibila sau invizibila) sau prin stantare, care pot fi vizibile fie cu ochiul liber sau doar in anumite conditii speciale.

Aceste insemne sunt aplicate pentru a proteja documentele (de valoare) impotriva copierii si a le verifica ulterior la autenticitate. De exemplu, este imposibil sa faci o copie fidela unei bancnote, deoarece la copiere, nu se vor copia si insemnele speciale de pe bancnota, care pot fi aplicate doar prin procedee speciale, care pot fi destul de complexe.

Cel mai probabil stiti sau ati auzit despre prezenta acetui tip de watermak pe: bancnote, buletine, pasapoarte, timbre, diplome, contracte, certificate, documente legalizate, etc. Fie prin analiza directa sau prin analiza cu o sursa de lumina speciala, aceste semne pot fi vazute.

Watermark electronic

Securitate

Watermark electronic, este un insemn/marcaj electronic, fie de natura analogica sau digitala, aplicat unei informatii originale pentru a putea verifica ulterior autenticitatea acestei informatii.

Scopul unui watermark este sa protejeze un produs (obiect) de un anumit tip la copiere si sa se poata verifica oricand, daca un produs oarecare este original sau este copiat, prin faptul ca pe produsul copiat ar lipsi marcajul special, care teoretic ar trebui sa nu poata fi copiat in procesul de reproducere al originalului.

Termenul de “watermark” este imprumutat de la procedeul clasic de aplicare pe hartie al unui desen prin intermediul unei prese si al apei, procedeu care nu are nimic in comun cu marcarea informatiilor electronice, pastrandu-se doar conceptul de verificare la autenticitate.

Din punct de vedere conceptual, pot fi identificate doua tipuri de watermark electronic:

Watermark digital

Watermark digital, este tipul de watermark aplicat informatiilor in format digital  (imagini, muzica, video, documente electronice, etc.). Acest tip de watermark, reprezinta informatii speciale, cum ar fi:
watermark-digital-imagine Watermark electronic

  • sunete/unde imperceptibile pentru urechea umana (pentru audio si coloane sonore)
  • informatii imperceptibile pentru urechea umana (“zgomote” pentru audio si coloane sonore)
  • informatii invizibile pentru ochiul uman (“coduri”/”zgomote” speciale adaugate in poze si/sau video)
  • informatii vizibile ochiului uman (imagini cu logo sau alte insemne adaugate pe imagini si video)

De obicei watermark-urile digitale, inviziblie ochiului si/sau imperceptibile urechii sunt identificate cu aparate speciale, detectoare de watermark, care verifica daca exista acea informatie adaugata suplimentar la continutul original. Pentru watermark-urile digitale vizibile si/sau perceptibile urechii este suficienta examinarea atenta a continutului. (ex: este usor de detectat logo-ul unei firme sau numele unui site pe o poza cu watermark).

Watermark analogic

Watermark analogic, este tipul de watermark aplicat informatiilor analogice. In epoca “digitala”, in care traim, produse care circula, la liber, in format analogic si trebuie protejate impotriva copierii si pentru a fi verificate la autenticitate, se gasesc tot mai putine (ex: casete audio si video cu banda magnetica). Clasificarea marcajelor care pot fi aplicate, specificate la watermark-ul digital se pastreaza, cu specificarea ca se aplica informatii suplimentare in format analogic, unui continut original in format analogic, prin metode si tehnologia specifica acestui tip de continut.