Dorin Sîrbu -

Slabute 3

Design, Noutati, Tehnologie

Ce este Slabute 3? Dupa cum spune si sloganul cu care am pornit: Slabute 3 – mai multa utilitate si stil autentic este evident ca Slabute va deveni si mai aproape de ceea ce inseamna conceptul Slabute si mai functional. Trebuie de mentionat ca Slabute 3 din nou aduce mai multe functionalitati-premiera in Romania pe care le proiectam de mai mult timp.

Denumirea Slabute 3 provine de la prescurtarea pentru Slabute.ro V3.0, care se descifreaza ca versiunea 3.0 pentru Slabute.ro. Slabute 3 reprezinta rezultatul experientei  noastre de aproximativ 3 ani in domeniul stilului de viata sanatos si alimentatie corecta.

In timp ce scriam un anunt pe Forumul Slabute si faceam cateva capturi de ecran, am gasit cateva imagini mai vechi cu Slabute. O sa va prezint un exemplu simplu din istoria Slabute, evolutia interfetei web:

Slabute 1

felicitari-slabute-ro-486x391 Slabute 3

Slabute 2

slabute2-522x372 Slabute 3

Slabute 3

portal-slabute-3-515x391 Slabute 3

Chiar si daca interfata este cea mai vizibila, cele mai multe schimbari s-au intamplat la nivel de functionalitati si organizare. Odata cu evolutia de la o versiune la alta au aparut multe functionalitati noi, functionalitati care in timp s-au dovedit a fi utile si eficiente prin rezultatele obtinute. Una dintre aceste multiple functionalitati este “vedeta” noastra – calculatorul nutritional Slabute. Un istoric al functionalitatilor de pe Slabute poate fi vazut in sectiunea Anunturi legate de functionare din forum.

Deoarece Slabute 3 reprezinta un concept mult mai complex si inca in lucru, voi descrie sectiuni si functionalitati in articole separate, pe masura ce sunt implementate si/sau instalate.

Versiunea

Definitii, IT

Domeniul IT este complex si foarte dinamic. Intr-un timp relativ scurt se pot face multe modificari asupra unui sistem informatic. Prin sistem informatic nu trebuie sa intelegeti doar o aplicatie software, ci o multitudine de “unitati” hardware si software interconectate intre ele. Toate aceste modificari asupra unui sistem au nevoie de o inventariere/jurnalizare, pentru ca este un domeniu in care din experienta mea “orice nimic poate crea sau solutiona probleme mari“.

Pentru ca sa se poata face o inventariere a produselor software si/sau hardware rezultate in urma modificarilor mentionate mai sus, se folosesc “versiunile“. Dupa ce s-au facut una sau mai multe modificari/imbunatatiri asupra unui sistem, se scoate o versiune noua, careia i se asociaza un numar, pentru a putea identifica modificarile aduse sistemul respectiv.

Cum am mentionat si mai sus, de obicei versiunile se noteaza cu cifre in ordine crescatoare. Cea mai utilizata si mai simpla notificare a versiunilor este din doua cifre, separate prin semnul ‘.’ (punct):
vM.m
unde M – versiunea majora si m – versiunea minora.

Versiunea majora ne indica versiunea modificarilor majore la nivel de proiectare si implementare a produsului respectiv.  Versiunea minora ne indica versiunea modificarilor minore aupra  “versiunii majore” mentionate.

Ca sa vedeti cateva exemple de versiuni, verificati orice aplicatie/software in sectiunea “Despre/About”.

Despre versiunea unui software vei fi intrebat cand suni la serviciul de suport tehnic. Dupa versiunea pe care o vei comunica, persoana de la suport tehnic va sti daca ai ultima versiune de aplicatie, eventual ce probleme tehnice are versiunea respectiva si in dependenta de cele comunicate iti va oferi sfaturile corespunzatoare.

Ca o concluzie finala, versiunea este o varianta a unui anumit produs, notata cu un format similar celui mentionat mai sus, cu scopul de a identifica modificarile aduse produsului respectiv.

Calculator – calorii.slabute.ro

Stil de viata sanatos, Tehnologie

Functionalitatile calculatorului nutritional calorii.slabute.ro, cu ajutor si sfaturi din partea Slabuta, au fost extinse si mai mult. S-au adaugat mai multe calculatoare noi menite sa ajute utilizatorii in sport, alimentatie si stil de viata sanatos.

Calculator calorii Slabute.ro

Calorii consumate
Calculator număr de calorii consumate la efectuarea unor exerciţii fizice. Te ajută sa calculezi numărul de calorii consumate şi să ajustezi alimentaţia corespunzător pentru a-ţi atinge targetul dorit.
Calculator necesar zilnic calorii
Calculator care estimează numărul de calorii necesare ţie pentru a te menţine la greutatea actuală în dependenţă de nivelul tău de activitate fizică.
Calculator Indicele de Masă Corporală
Calculator pentru calcul Indice de Masa Corporală. Te ajută să iei decizii privind greutatea ta actuală şi impactul ei asupra sănătăţii tale.
Calculator greutate ideală
Calculator pentru calculul greutăţii tale ideale. De asemenea te ajută în procesul de autoevaluare a greutaţii curente şi deciziile pe care trebuie să le adopţi pentru a intra in parametrii normali.
Calculator metabolism bazal
Calculator pentru calculul metabolismului bazal. Te ajută să-ţi planifici efortul fizic necesar pentru a ajunge la un anumit target propus.
Calculator grăsime corporală
Calculator care estimează procentul de grasime corporală. Este util atat pentru slăbit, cât şi pentru sportul de performanţă.
Te ajută să identifici la timp problemele legate de excesul de grasime corporală.
Calculator suprafaţa corpului
Calculator care estimează suprafaţa corpului. Această suprafaţă este utilă în scopuri medicale.
Calculator raport talie/şolduri
Calculator pentru calculul raportului dintre talie şi şolduri. Acest raport este un indicator al sănătăţii şi al fertilităţii, dacă se află în limitele normale.
Calculator puls ideal
Calculator pentru calcul puls ideal pentru efectuarea exerciţiilor la randament maxim.
Calculator necesar calciu
Calculator pentru calculul necesarului zilnic de calciu.
Calculator necesar fibre
Calculator pentru calculul necesarului zilnic de fibre.
Calculator nutrienţi
Calculator pentru calculul necesarului zilnic de nutrienţi: proteine, grăsimi, carbohidrati şi sodiu.

Succes!

P.S. S-a deschis in forum un subiect pe aceasta tema: Calculator – Sectiune noua pe calorii.slabute.ro

Forum

Definitii

Forum (software),  este un program specializat, creat sa permita interactiunea si comunicarea intre vizitatorii lui. Printre functionalitatile pe care trebuie sa le ofere un astfel de software se enumara:

  • Inregistrarea utilizatorilor
  • Publicarea de catre utilizatori de categorii, subiecte, mesaje pe diverse tematici
  • Sumare pentru subiecte si mesaje (ultimele subiecte, cele mai noi subiecte, etc.)
  • Cautarea prin mesaje
  • Posibilitatea de a avea prieteni
  • Posibilitatea de a permite o comunicare prin mesaje private intre utilizatori
  • Posibilitatea ca utilizatorii sa-si poata configura profilele din forum
  • Roluri pentru utilizatori si drepturi de acces
  • Posibilitatea de administrare a tuturor parametrilor din forum
  • … si alte functionalitati necesare utilizatorilor din forum

Un exemplu de forum, pe care il stiu cel mai bine, pentru ca dezvolt la el si il administrez,  este comunitatea de slabute: forum.slabute.ro

Se poate observa usor organizarea pe categorii si  subiecte a continutului forumului:

Forum

Un software de forum este un program complex, deoarece pe langa cerintele de functionalitate are si cerinte de performanta, care sunt obligatorii pentru comunitatile cu numar mare de utilizatori.

Client e-mail

Sfaturi

Un client e-mail este un software (program), destinat sa gestioneze mesaje e-mail, pentru una sau mai multe casute postale. Acest program trebuie sa implementeze cel putin standardele de formatare a unui mesaj de tip e-mail si protocoalele de comunicare cu serverul de e-mail (SMTP, POP3 si IMAP), pentru trimitere si preluare mesaje de pe server.

Facilitati

Printre facilitatile de baza, pe care ar trebui sa le ofere orice software modern de tip client e-mail, ar trebui sa se includa:

  • Organizare, posibilitatea de a putea organiza pe categorii/folder-e mesajele primite
  • Automatizare, posibilitatea de a putea grupa automat mesajele primite, in baza unor reguli, pe categorii/folder-e
  • Securitate, posibilitatea de a verifica mesajele noi de e-mail, daca sunt SPAM, phishing, virusi, etc.
  • Felxibilitate, posibilitatea de a permite configurarea mai multor conturi de e-mail
  • Agenda, posibilitatea de a avea o agenda cu adrese de e-mail
  • Facilitati suplimentare, posibilitatea de a cauta mesaje dupa cuvinte cheie
  • Personalizare, posibilitatea de a avea mai multe teme de afisare
  • Automatizare, posibilitatea de a se putea actualiza automat, la aparitia unei noi versiuni imbunatatite a programului
  • Intimitate, posiblitatea de a proteja si a divulga cat mai putine informatii despre utilizatorul programului

Organizare interfata

In ultimul timp, s-a ajuns oarecum la o standardizare a interfetei unui program de tip client e-mail. Se identifica usor urmatoarele sectiuni principale:

  1. O bara de meniu in partea de sus
  2. O bara de unelte, cu butoanele principale, sub bara de meniu
  3. Lista de categorii/folder-e
  4. Lista de mesaje din categoria/folder-ul respectiv
  5. Continutul unui mesaj

Client E-mail

Tipuri de interfete utilizator

In dependenta de interfata de interactiune cu utilizatorul, aceste programe de gestionare e-mail, pot fi impartite in urmatoarele categorii:

  • Interfata grafica
  • Interfata web
  • Interfata text

Prin client e-mail cu interfata grafica se subintelege un software (program), care este instalat si ruleaza local pe calculatorul utilizatorului. Acest program, automat sau la cerere, se conecteaza la serverul de e-mail si transfera intr-o baza de date locala mesajele de e-mail.

Exemple de clienti e-mail cu interfata grafica:

  • Microsoft Outlook
  • Mozilla Thunderbird
  • Apple Mail
  • KMail

Prin client e-mail cu interfata web se subintelege o aplicatie web, care este instalata si ruleaza la distanta pe un server. Aceasta aplicatie, poate fi accesata prin intermediul unui browser web. Toate ecranele aplicatiei sunt prezentate ca pagini web. Dupa efectuarea unei proceduri de autentificare, prin specificarea unui utilizator si o parola, utilizatorul poate sa-si verifice si  sa-si gestioneze mesajele e-mail.

Exemple de clienti e-mail cu interfata web:

  • SquirrelMail
  • Citadel
  • Horde

Prin client e-mail cu interfata text se subintelege un software (program), care este instalat fie pe un calculator local, fie pe un server la distanta si care este conceput sa ofere o interfata usor de utilizat pe terminale, care nu dispun de capacitati grafice. Toate informatiile afisate pe ecran sunt informatii textuale. Folosind anumite caractere speciale, aceste programe pot emula unele componente ale aplicatiilor obisnuite de calculator.

Client E-mail Pine

Exemple de clienti e-mail cu interfata text:

  • Pine
  • Elm
  • Mutt

Principii de utilizare

Fara a ne referi la un anumit program, in mare, principul de utilizare al unui client e-mail consta in:

  • Instalarea clientului de e-mail fie pe calculator sau pe server.
  • Configurarea clientului de e-mail. Configurarea a unuia sau mai multor conturi (pentru fiecare adresa e-mail a utilizatorului) pentru programele instalate pe un calculator la distanta sau configurarea parametrilor pentru accesarea serverului de e-mail, pentru clientii de e-mail instalati pe un server.
  • Pornirea aplicatiei si conectarea la server-ul de e-mail prin specificarea unui utilizator si parola (obtinute la crearea contului de e-mail) si accesarea casutei postale.
  • Crearea si trimiterea de mesaje e-mail.
  • Parasirea sesiunii de lucru prin inchiderea programului sau sesiunii de lucru (logout).