Dorin Sîrbu -

Digital

Fără categorie

DigitalDigital, este un termen, care descrie un set de echipamente si formate de date, care au la baza tehnologia pe baza de valori discrete (de exemplu valori: 1 sau 0) spre deosebire de un sistem analog. Termenul digital se refera la stiinta calculatoarelor si la electronica.

Un avantaj a tehnologiei digitale, este posibilitatea de prelucrare si transmitere a datelor in format digital, fara a pierde din calitatea informatiei digitale si/sau posibilitatea de a identifica usor daca informatia este eronata.

Un dezavantaj a tehnologiei digitale este faptul ca trebuie sa esantioneze valori continui din mediul real in valori discrete  si acest lucru poate duce la pierderea unor informatii in procesul de conversie.

Octet

Definitii

Octet, este denumirea in limba romana pentru unitatea de masura a cantitatii de informatie, byte (faceti clic pe link pentru a afla mai multe).

Byte

Definitii

Byte (se pronunta: bait), este o unitate de masura a cantitatii de informatie, ce reprezinta un grup de 8 bit. In limba romana byte are denumirea de octet (o denumire mai sugestiva a cantitatii de biti pe care o reprezinta). Byte-ul este unitatea de masura cel mai des folosita in domeniul sistemelor informatice si ati auzit-o in mai multe locuri: viteza de transfer al abonamentului vostru la Internet, dimensiunea unui fisier, capacitatea de stocare pe un CD,capacitatea de stocare pe harddisk, capacitatea memoriei RAM, etc.

Dupa cum am spus mai sus, un byte reprezinta un grup de 8 biti si poate reprezenta un numar intre 0 si 255 fara semn sau un numar intre -128 si 127 cu semn. In teorie, un byte este reprezentat sub forma unui sir de casute care reprezinta fiecare cate un bit, care poate avea valoarea 1 sau 0. Mai jos o sa va prezint un exemplu de reprezentare al unui byte.

|1|1|0|1|1|0|0|1|  - reprezentarea unui byte cu o valoare aleatoare.

Bitul din dreapta are denumirea de ‘cel mai putin semnificaiv bit‘ (index zero), iar cel din stanga este ‘cel mai semnificativ bit‘ (index 7). Fiecare bit este numerotat de la 0 la 7, de la stanga spre dreapta.

Pentru a converti o reprezentare binara, cum este cea de mai sus, intr-un numar natural, se foloseste urmatoarea formula:

N = Suma [n=0..7] (bn * 2n) , unde b – valoarea bitului de la indexul n

Pentru cazul reprezentat mai sus, numarul ar fi:
Nfara semn = 1 * 20 + 0 * 21 + 0 * 22 + 1 * 23 + 1 * 24 + 0 * 25 + 1 * 26 + 1 * 27 = 1 + 0 + 0 + 8 + 16 + 0 + 64 + 128 = 217

Numere cu semn

Exista o conventie de reprezentare a numerelor in format binar cu semn si fara semn. Pentru a specifica semnul unui numar se foloseste bitul cel mai semnificativ (cel mai din partea dreapta):

  • 0 – numar fara semn (pozitiv)
  • 1 – numar cu semn (negativ)

Pentru numerele negative, care au bitul 7 setat pe valoare 1, numarul se calculeaza dupa urmatoarea formula:

N = (Suma [n=0..6] (~bn * 2n)  + 1)* -1, unde b – valoarea bitului de la indexul n si ~ este oparatorul de negatie

In cazul reprezentarii binare din exemplul de mai sus, valoarea numarului cu semn ar fi:
Ncu semn = ((0 * 20 + 1 * 21 + 1 * 22 + 0 * 23 + 0 * 24 + 1 * 25 + 0 * 26) + 1) * -1 = ((0 + 2 + 4 + 0 + 0 + 32 + 0) + 1) * -1 = -39

Se pot calcula foate simplu, valorile maxime care pot fi reprezentate in 8 biti:

  • 00000000 – reprezinta valoarea zero
  • 11111111 (fara semn) – reprezinta valoarea 255
  • 01111111 (cu semn) – reprezint +127
  • 11111111 (cu semn) – reprezint -128

Multipli pentru byte

Byte-ul, ca si bit-ul este o valoare mica, din punct de vedere cantitate de date. In zilele noastre, capacitatea de stocare si capacitatea de prelucrare a datelor creste constant si unele valori, care candva pareau foarte mari, acum sunt considerate uzuale.

Un exemlu simplu este discheta (capacitate 1.44MB), care in zilele de astazi practic nici nu se mai foloseste, din cauza faptului ca spatiul de stocare oferit nu mai este suficient.

De aceea se folosesc valori mai mari, despre care probabil o sa auziti mai des:

  • kB (kiloByte) – 1024 byte
  • MB (MegaByte) – 1024 kB = 1024 * 1024 = 1048576 byte
  • GB (GigaByte) – 1024 MB = 1024 * 1048576 = 1073741824 byte
  • TB (TeraByte) – 1024 GB = 1024 * 1073741824 = 1099511627776 byte

Bit

Definitii

Bit, in informatica este unitatea de baza, de masura a informatiei, care poate avea una din valorile 0 sau 1. Un bit reprezinta ‘cea mai mica bucata’ de informatie.

Bit, date Din punct de vedere implementare fizica, acest bit poate fi un impuls electric (la transfer de date prin diverse medii), o stare a unui circuit electric bistabil (ex: memoria RAM), o stare al unui material magnetic (ex: harddisk), etc. Nu o sa intru mult in detalii referitor la modul de implementare din punct de vedere tehnic, deoarece depinde foarte mult de arhitecura dispozitivelor de calcul, metodele de productie, standarde, etc.

Unitatea de care ati auzit probabil cel mai des, este octet sau byte. Un byte reprezinta un grup de 8 bit. Ca sa va faceti o idee ce inseamna un byte, pot sa va dau un exemlu: codul unui caracter ‘simplu’, din acest text pe care il cititi acum, ‘ocupa’ un byte. Daca numarati caracterele dintr-o propozitie, puteti sa va dati seama aproximativ cata memorie ‘ocupa’. Am zis aproximativ, deoarece mai sunt si caractere speciale, cum ar fi ‘tab’, ‘spatiu’, ‘linie noua’, etc.

Acum, ca am aflat despre byte si cat ocupa un caracter, o sa va mai dau si alte exemple, ca sa intelegeti ce inseamna o cantitate de informatie.

Daca as salva pe harddisk, cuvantul ‘bit’ (fara caracterele apostrof), pe harddisk s-ar salva:

3 caractere x 1 byte, care inseamna: 3 caractere x 8 biti = 24 biti

Adica se vor modifica in valori de 1 si 0 (in dependenta de codurile caracterelor), 24 de ‘portiuni care reprezinta un bit’, pe unul din platanele harddisk-ului si astfel acest cuvant va fi memorat.

Daca as trimite in retea, printr-un cablu, cuvantul ‘bit’ (fara caracterele apostrof), prin cablu s-ar transmite:

3 caractere x 1 byte, care inseamna: 3 caractere x 8 biti = 24 biti

Adica la transmitatorul de informatie se va seta de 24 de ori nivelul tensiunii, care va insemna 1 sau 0, iar la receptorul acestor informati, aceste ‘nivele de tensiune’ vor fi preluate si utilizate(ex:salvate in memorie, afisate pe ecran, etc.).

Bineinteles ca exemplele de mai sus sunt simplificate. La salvarea si transferul de date, mai sunt si alte informatii suplimentare, care ‘identifica’ acele date de unde vin, unde se duc si cui apartin, dar si acele date, folosesc la baza unitatea de masura bit.

kB

Definitii

kB (se pronunta kilobait), este o unitate de masura a cantitatii de informatie, care reprezynte 1024 byte. Pentru mai multe informatii legate de unitatile de masura a cantiatii de informatie, cititi articolele bit si byte.