Dorin Sîrbu -

Posta electronica

Sfaturi

E-mail Posta electronica, se refera la o infractructura digitala, care implementeaza un set de standarde pentru a gestiona mesaje in format digital. Posta electronica este o alternativa mult mai rapida si mai eficienta (care foloseste ca mediu de transport reteaua Internet), la forma clasica de a trimite un mesaj (exemplu: in plic) catre un anumit destinatar.

Pentru mai multe detalii, va rog sa cititi articolul E-mail.

Client e-mail

Sfaturi

Un client e-mail este un software (program), destinat sa gestioneze mesaje e-mail, pentru una sau mai multe casute postale. Acest program trebuie sa implementeze cel putin standardele de formatare a unui mesaj de tip e-mail si protocoalele de comunicare cu serverul de e-mail (SMTP, POP3 si IMAP), pentru trimitere si preluare mesaje de pe server.

Facilitati

Printre facilitatile de baza, pe care ar trebui sa le ofere orice software modern de tip client e-mail, ar trebui sa se includa:

  • Organizare, posibilitatea de a putea organiza pe categorii/folder-e mesajele primite
  • Automatizare, posibilitatea de a putea grupa automat mesajele primite, in baza unor reguli, pe categorii/folder-e
  • Securitate, posibilitatea de a verifica mesajele noi de e-mail, daca sunt SPAM, phishing, virusi, etc.
  • Felxibilitate, posibilitatea de a permite configurarea mai multor conturi de e-mail
  • Agenda, posibilitatea de a avea o agenda cu adrese de e-mail
  • Facilitati suplimentare, posibilitatea de a cauta mesaje dupa cuvinte cheie
  • Personalizare, posibilitatea de a avea mai multe teme de afisare
  • Automatizare, posibilitatea de a se putea actualiza automat, la aparitia unei noi versiuni imbunatatite a programului
  • Intimitate, posiblitatea de a proteja si a divulga cat mai putine informatii despre utilizatorul programului

Organizare interfata

In ultimul timp, s-a ajuns oarecum la o standardizare a interfetei unui program de tip client e-mail. Se identifica usor urmatoarele sectiuni principale:

  1. O bara de meniu in partea de sus
  2. O bara de unelte, cu butoanele principale, sub bara de meniu
  3. Lista de categorii/folder-e
  4. Lista de mesaje din categoria/folder-ul respectiv
  5. Continutul unui mesaj

Client E-mail

Tipuri de interfete utilizator

In dependenta de interfata de interactiune cu utilizatorul, aceste programe de gestionare e-mail, pot fi impartite in urmatoarele categorii:

  • Interfata grafica
  • Interfata web
  • Interfata text

Prin client e-mail cu interfata grafica se subintelege un software (program), care este instalat si ruleaza local pe calculatorul utilizatorului. Acest program, automat sau la cerere, se conecteaza la serverul de e-mail si transfera intr-o baza de date locala mesajele de e-mail.

Exemple de clienti e-mail cu interfata grafica:

  • Microsoft Outlook
  • Mozilla Thunderbird
  • Apple Mail
  • KMail

Prin client e-mail cu interfata web se subintelege o aplicatie web, care este instalata si ruleaza la distanta pe un server. Aceasta aplicatie, poate fi accesata prin intermediul unui browser web. Toate ecranele aplicatiei sunt prezentate ca pagini web. Dupa efectuarea unei proceduri de autentificare, prin specificarea unui utilizator si o parola, utilizatorul poate sa-si verifice si  sa-si gestioneze mesajele e-mail.

Exemple de clienti e-mail cu interfata web:

  • SquirrelMail
  • Citadel
  • Horde

Prin client e-mail cu interfata text se subintelege un software (program), care este instalat fie pe un calculator local, fie pe un server la distanta si care este conceput sa ofere o interfata usor de utilizat pe terminale, care nu dispun de capacitati grafice. Toate informatiile afisate pe ecran sunt informatii textuale. Folosind anumite caractere speciale, aceste programe pot emula unele componente ale aplicatiilor obisnuite de calculator.

Client E-mail Pine

Exemple de clienti e-mail cu interfata text:

  • Pine
  • Elm
  • Mutt

Principii de utilizare

Fara a ne referi la un anumit program, in mare, principul de utilizare al unui client e-mail consta in:

  • Instalarea clientului de e-mail fie pe calculator sau pe server.
  • Configurarea clientului de e-mail. Configurarea a unuia sau mai multor conturi (pentru fiecare adresa e-mail a utilizatorului) pentru programele instalate pe un calculator la distanta sau configurarea parametrilor pentru accesarea serverului de e-mail, pentru clientii de e-mail instalati pe un server.
  • Pornirea aplicatiei si conectarea la server-ul de e-mail prin specificarea unui utilizator si parola (obtinute la crearea contului de e-mail) si accesarea casutei postale.
  • Crearea si trimiterea de mesaje e-mail.
  • Parasirea sesiunii de lucru prin inchiderea programului sau sesiunii de lucru (logout).

Mesaj e-mail

Sfaturi

Mesaj e-mail, este un mesaj digital trimis prin intermediul infrastructurii de posta electronica. Un mesaj e-mail, respecta un anumit standard (RFC 2822). Acest tip de mesaje pot fi create si trimise cu ajutorul unor programe de tip client e-mail.

Un client e-mail este un program specializat, care se ocupa de gestionarea locala a mesajelor de e-mail. Acest program trebuie sa implementeze cel putin standardele de formatare a unui mesaj de tip e-mail si protocoalele de comunicare cu serverul de e-mail (SMTP, POP3 si IMAP) pentru transmitere si preluare mesaje e-mail de pe server.

Un mesaj de e-mail este compus din doua parti principale:

  • antetul mesaj e-mail – in antet se pastreaza toate datele necesare pentru identificarea mesajului (expeditor, destinatar, server de e-mail care a expediat acel mesaj, numele de utilizator, etc.)
  • continutul mesajului – in continutul mesajului se pastreaza textul mesajului si atasamentele.

O sa va prezint mai jos si un exemplu de mesaj e-mail. Folosind un client e-mail o sa cream un mesaj simplu, dupa care o sa ne uitam la formatul lui intern.

Deschidem programul de client e-mail si cream un mesaj simplu, care are ca expeditor pe admin@slabute.ro si ca destinatar pe suport@slabute.ro.

La crearea unui mesaj nou, clientul de e-mail ne va deschide un formular, unde ne va intreba datele necesare pentru a trimite un e-mail, cum ar fi: destinatarul (To), subiectul mesajului (Subject) si textul mesajului.

Mesaj E-mail
In format intern, conform standard, programul va transforma mesajul nou creat in urmatorul text:


From - Mon Jun 07 19:55:34 2010
X-Mozilla-Status: 0001
X-Mozilla-Status2: 00800000
X-Mozilla-Keys:
Message-ID: <4C0D2485.7060708@slabute.ro>
Date: Mon, 07 Jun 2010 19:55:33 +0300
From: "Vadmin Slabute.ro" <admin@slabute.ro>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
MIME-Version: 1.0
To: suport@slabute.ro
Subject: Subiect mesaj
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit

Text mesaj

Cu mov am marcat antetul mesajului si cu albastru am marcat continutul mesajului.

In antetul mesajului o sa vedeti campul “From:” – care specifica expeditorul, campul “To:” – care specifica destinatarul, campul “Subject:” – care specifica subiectul mesajului. Mai sunt si alte campuri, care specifica informatii aditionale, cum ar fi programul de client e-mail, identificatorul unic al mesajului, data cand a fost trimis, informatii legate de SPAM, versiunea de format folosita, etc.

La trimitere, serverul de e-mail va prelucra antetul acestui mesaj si va examina campul “To:“, ca sa poata expedia corect acest mesaj la destinatie.

Pe langa text, continutul mesajului, poate contine si atasamente (fisiere de orice tip), codificate intr-un format, care sa permita sa fie adaugate ca text la partea de continut.

Adresa e-mail

Definitii, Sfaturi

Adresa e-mail, este un identificator pentru o casuta postala unde proprietatul acelei casute, poate primi mesaje e-mail. O adresa e-mail, folosita curent pe Internet, are un format de tipul:

Adresa e-mailnume@domeniu.com

Unde:

  • nume – este numele local (numele de cont), in contextul domeniului domeniu.com (de obicei ales de catre utilizator)
  • domeniu.com – este domeniul de Internet, care gestioneaza mesajele utilizatorului nume

Ca sa intelegem mai bine ce semnifica aceste componente dintr-o adresa e-mail, o sa explic cum se trimite un mesaj la o anumita adresa. Sa presupunem ca se doreste sa se trimita un mesaj la adresa de mai sus “nume@domeniu.com”.  In mare parte se vor face urmatorii pasi:

  1. Expeditorul, folosind un program local de tip client e-mail, va scrie continutul mesajului si va specifica adresa destinatarului, in cazul nostru nume@domeniu.com
  2. Programul de client e-mail, in dependenta de configuratia locala, va trimite acest mesaj, prin intermediul protocolului SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) catre serverul de e-mail, care se ocupa de gestionarea mesajelor de e-mail ale expeditorului. O sa-i spunem Server Mail Expeditor.
  3. Server Mail Expeditor va analiza adresa de e-mail si va identifica numele de domeniu (partea de dupa caracterul @) spre care trebuie sa trimita acel mesaj, in cazul nostru domeniu.com
  4. Server Mail Expeditor va interoga DNS-ul domeniu.com pentru adresa serverului de e-mail (IP-ul), care se ocupa de gestionarea mesajelor e-mail pentru domeniu.com (Server Mail Destinatar)
  5. Prin intermediul SMTP, Server Mail Expeditor va trimite mesajul, catre Server Mail Destinatar, a carui adresa de IP a obtinut-o de la DNS-ul domeniu.com.
  6. Server Mail Destinatar, care se ocupa de gestionarea mesajelor e-mail domeniu.com, va stoca in casuta postala, al utilizatorului nume, noul mesaj receptionat
  7. Utilizatorul, proprietarul contului nume@domeniu.com, cand va accesa contul de e-mail, va gasi in casuta lui postala, noul mesaj receptionat.

Ce caractere poate contine numele local?

Numele local, in cazul adresei noastre de mai sus nume@domeniu.com, partea locala este nume, poate contine urmatoarele caractere:

  • Litere minuscule si majuscule
  • Numere
  • Urmatoarele caractere speciale: ! # $ % & ‘ * + – / = ? ^ _ ` { | } ~
  • Semnul ‘punct’, cu conditia sa nu fie la inceput si/sau la urma si sa nu se repete mai mult de odata

Exemple de adrese e-mail corecte (din punct de vedere sintactic):

  • contact@slabute.ro
  • super.slabuta@slabute.ro
  • 123456@slabute.ro

Exempel de adrese e-mail incorecte:

  • contact[]@slabute.ro
  • super..slabuta@slabute.ro
  • super@slabuta@slabue.ro

Inca un mail de phishing

Securitate

Am vorbit intr-un articol anterior despre tehnica de furt a datelor personale phishing. O sa mai prezint astfel de exemple din cand in cand, pentru a intelege si a va proteja cat mai bine impotriva acestui tip de furt de date personale.

Mesajul e-mail de mai jos a fost creat pentru a va fura datele private, legate de colaborarea cu banca si a le folosi in scop de a crea card-uri clona sau alte acte, in baza carora ulterior sa va fure banii din cont. Cu rosu am marcat link-ul, care se vede evident ca nu este catre site-ul bancii si puncteaza catre un alt site (site fantoma, care nu va mai exista in cateva ore sau zile). Cu albastru, am marcat unele greseli in text :) , lucru care o banca nu si l-ar permite.

Va listez mesajul mai jos (in loc de denimirea bancii am pus BANCA, ca sa n-o implicam inutil).

Actualizarea Informatiilor si Documentelor privind Datele de
Identificare ale clentilor se apropie de sfarsit.

BANCA isi anunta clientii ca in prezent deruleaza o
campanie de actualizare si completare a datelor de
identificare ale acestora.

Aceasta actiune este in conformitate cu Legea nr. 675/2002 cu
modificarile si completarile ulterioare si cu Regulamentul
Bancii Nationale a Romaniei nr. 9/2008 privind cunoasterea
clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si
finantarii terorismului, cu modificarile ulterioare.

Termenul legal pana la care actiunea de actualizare si
completare a datelor trebuie finalizata pana la 3 apriliee 2010.
Incepand cu aceasta data, accesul clientilor la conturile
proprii va fi restrictionat pana cand acestia vor da curs
solicitarii de furnizare / actualizare a datelor personale.

Tot ce trebuie sa faceti este simplu click pe linkul de mai jos
pentru actualizare si completarea datelor :

http://www.bpnotesmsgnew.com/actualizarea/datelor/personale/fastbankings.ro

BANCA multumeste anticipat tuturor clientilor pentru
sprijinul acordat in finalizarea acestei actiuni si pentru a
evita inconvenientele legate de posibila limitare a accesului
la conturile clientului, ii invita sa-si actualizeze datele
persoanele cat mai curand posibil dar nu mai tarziu de 03.04.2010.

Toate drepturile rezervate © BANCA 2006.