Dorin Sîrbu -

Marina preda cursuri de pictura si desen

Va anunt cu drag ca pictorul Marina Capatina (cunoscuta si drept Slabuta pe Slabute.ro) s-a decis sa impartaseasca din experienta ei academica de 22 de ani si sa organizeze cursuri de pictura si desen pentru adulti si copii, atat la nivel profesional, pentru pregatire si formare viitoare talente, cat si la nivel hobby pentru dezvoltarea creativitatii personale si profesionale.

Sub sloganul “Invata arta din excelenta unui pictor profesionist” si in baza unui program special alcatuit  de catre Marina, copiii si adultii vor putea cunoaste fie la nivel profesional sau la nivel hobby frumoasa lume a artei autentice.

Pentru cursurile de pictura si desen va puteti inscrie aici.

Pentru cei care inca n-o cunosc pe Marina, mai multe informatii veti putea gasi pe marinacapatina.com

Arta între frumos şi sacrificiu

“Doar o minte frumoasă poate asimila lucruri frumoase.” D.S.

Când am pornit galeria de artă ArtSpace.ro credeam că ştiu şi înţeleg arta, îmi plăceau lucrurile frumoase, le apreciam şi lucrul acesta mă făcea să mă simt cunoscător, mă făcea să cred că înţeleg, că ştiu … dar cum viaţa este plină de surprize şi timpul este cel mai viclean duşman, datorită persoanelor pe care le-am cunoscut, datorită lucurilor pe care le-am văzut, datorită apropierei mai mare de miezul problemei am început să constat că ştiam atât de puţine şi că trebuie încă să cunosc atât de multe.

Ce înseamnă o lucrare adevărată de artă?

Pe parcursul timpului am înţeles că o lucrare adevărată de artă nu se face uşor, că talentul înseamnă de fapt 90% muncă, că fără această muncă nu poţi depăşi anumite bariere, că teoria este mult mai complexă decât pare la prima vedere, dar am înţeles şi alt lucru, că o lucrare adevărată de artă poate fi recunoscută cu uşurinţă şi de o persoană cu minimum cunoştinţe în domeniul artei. Bineînţeles că pentru a o înţelege la justa valoare este nevoie de un expert, o lucrare de valoare înseamnă mult mai mult decât o poză, înseamnă tehnică şi experienţă, acolo unde doar un expert adevărat poate spune valoarea lucrării şi a pictorului.

Care este preţul unei opere de artă?

Cea mai des întâlnită întrebare este, care este preţul unei opere de artă. Am ajuns să constat că preţul unei opere de artă este direct proporţional cu cantitatea de viaţă la propriu dedicată de artist pentru a face acea lucrare. Toate calităţile unui pictor combinate împreună costă … costă viaţă. Un pictor este ca o lumânare, care cu cât arde mai mult cu atât se consumă mai mult, dar atât timp cât arde ne oferă lumina si confortul de care avem nevoie în momentele întunecate din viaţa noastră.

De exemplu ştiu un portretist excepţional care a lucrat la câteva lucrări pe perioada unui an şi după acea perioadă a fost nevoit să-şi pună perfuzii ca să-şi reoxigeneze sângele de la dizolvanţi, să-şi întărească inima, să-şi trateze imunitatea, să-i recomande medicul un concediu forţat de jumătate de an, să se apuce de sport ca să-şi restabilească muschii la loc, nu mai zic de zecile de ani de pregătire pentru a putea crea lucruri frumoase şi de emoţiile trăite la fiecare succes sau eşec … acesta este preţul unei lucrări de artă, o bucată din viaţa unui om … o bucata din viaţă transpusă pe o pânză … pentru ca acea lucrare sa nu fie doar o bucată de pânză cu pete de vopsea pe ea, ci să fie o lucrare care pe lângă teoria complexă a picturii să aibă în primul rând suflet.

Sacrificiu pentru frumuseţe…

munch01-117x150 Arta între frumos şi sacrificiuDin momentul în care am început să înţeleg aceste lucruri, mi s-a deschis o nouă perspectivă asupra modului de a privi o lucrare de artă şi anume faptul că e nevoie de sacrificiu pentru a crea ceva frumos, frumos care va rămâne sute de ani şi va emoţiona multe suflete.

Bineînţeles că sunt şi alte aspecte ale unei lucrări adevărate de artă care pot fi observate, dar toate acestea fac parte dintr-un proces continuu de învăţare, educare şi studiu … şi nu pentru că trebuie, ci pentru că poate crea o mare plăcere spirituală şi un mic refugiu din viaţa modernă zbuciumată.

Colectia de felicitari "Slabuta"

Dupa cum am mentionat in articolul precedent, pe Slabute Felicitari s-au efectuat mai multe imbunatatiri. Am creat si o mica campanie “Recomanda Craciunul” (am facut si un anunt pe Facebook). Vom transmite buna vointa si sanatate de sarbatori. Slabuta a creat un set de felicitari animate si foarte interesante cu aceasta ocazie (clic pe imaginea de mai jos pentru a vedea aceasta colectie).

splash-slabuta-felicitari Colectia de felicitari "Slabuta"

Pe langa toate calitatile pe care le cunoasteti, Slabuta are cunostinte foarte bune si din alte domenii (are si vreo cateva inovatii). Colectia de felicitari am denumit-o in numele ei (cunoscut pe Slabute). A depus un efort considerabil ca sa le creeze (cine cunoaste domeniul va intelege).