Versiunea
8 Iunie, 2011Domeniul IT este complex si foarte dinamic. Intr-un timp relativ scurt se pot face multe modificari asupra unui sistem informatic. Prin sistem informatic nu trebuie sa intelegeti doar o aplicatie software, ci o multitudine de “unitati” hardware si software interconectate intre ele. Toate aceste modificari asupra unui sistem au nevoie de o inventariere/jurnalizare, pentru ca este un domeniu in care din experienta mea “orice nimic poate crea sau solutiona probleme mari“.
Pentru ca sa se poata face o inventariere a produselor software si/sau hardware rezultate in urma modificarilor mentionate mai sus, se folosesc “versiunile“. Dupa ce s-au facut una sau mai multe modificari/imbunatatiri asupra unui sistem, se scoate o versiune noua, careia i se asociaza un numar, pentru a putea identifica modificarile aduse sistemul respectiv.
Cum am mentionat si mai sus, de obicei versiunile se noteaza cu cifre in ordine crescatoare. Cea mai utilizata si mai simpla notificare a versiunilor este din doua cifre, separate prin semnul ‘.’ (punct):
vM.m
unde M – versiunea majora si m – versiunea minora.
Versiunea majora ne indica versiunea modificarilor majore la nivel de proiectare si implementare a produsului respectiv. Versiunea minora ne indica versiunea modificarilor minore aupra “versiunii majore” mentionate.
Ca sa vedeti cateva exemple de versiuni, verificati orice aplicatie/software in sectiunea “Despre/About”.
Despre versiunea unui software vei fi intrebat cand suni la serviciul de suport tehnic. Dupa versiunea pe care o vei comunica, persoana de la suport tehnic va sti daca ai ultima versiune de aplicatie, eventual ce probleme tehnice are versiunea respectiva si in dependenta de cele comunicate iti va oferi sfaturile corespunzatoare.
Ca o concluzie finala, versiunea este o varianta a unui anumit produs, notata cu un format similar celui mentionat mai sus, cu scopul de a identifica modificarile aduse produsului respectiv.