Dorin Sîrbu -

Posta electronica

Sfaturi

E-mail Posta electronica, se refera la o infractructura digitala, care implementeaza un set de standarde pentru a gestiona mesaje in format digital. Posta electronica este o alternativa mult mai rapida si mai eficienta (care foloseste ca mediu de transport reteaua Internet), la forma clasica de a trimite un mesaj (exemplu: in plic) catre un anumit destinatar.

Pentru mai multe detalii, va rog sa cititi articolul E-mail.

Calculator

Definitii

Calculator, este un dispozitiv de calcul, capabil sa efectueze operatiuni matematice simple si/sau complexe, in baza uneia sau a mai multor date de intrare. Scopul unui calculator este sa ajute partial si/sau total in procesul de calcul.

Pentru ca definitia calculatorului sa reprezinte toate dispozitivele de calcul, nu o sa ne referim doar la dispozitivele electronice.

Abac Cele mai cunoscute tipuri de calculator sunt:

  • calculatoare mecanice
  • calculatoare electronice

Prin calculator mecanic se subantelege, un dispozitiv, care efectuaza operatiuni de calcul pe baza unor principii mecanice. Exemple de calculatoare mecanice sunt:

  • abacul
  • rigla de calcul
  • calculatoarele pe baza de roti dintate
  • calculatoare pe baza altor fenomene ale naturii

Prin calculator electronic se subantelege, un dispozitiv, care efetuaza operatiuni de calcul pe baza unor circuite pe baza de curent continuu sau alternativ. Pot contine si unele componente mecanice in procesul de calcul. Calculatoarele electronice, la randul lor se divizeaza in urmatoarele tipuri (cele mai cunoscute):
Calculator

  • calculatoare analogice (diverse dispozitive, o combinatie dintre mecanisme mecanice si circuite electronice pe baza de relee, tuburi electronice, condensatoare, rezistoare, etc.)
  • calculatoare digitale (dispozitive, care opereaza cu informatii convertite in format digital: calculatoarele de buzunar, server, calculator, laptop, handheld, etc.)

Watermark

Definitii, Securitate

Watermark (sau marcaj), este un insemn nedetectabil prin metode “obisnuite”, pentru om, aplicat printr-o tehnica speciala, unor obiecte sau informatii digitale, pentru a putea fi recunoscuta originalitatea lor mai tarziu. Procedura de aplicare a unui watermark (marcaj) se numeste watermarking (marcare).

Cuvantul watermark, provine de la cuvintele din limba engleza: water – apa si mark – marcaj.

Numele “marcaj cu apa” provine de la procesul, care era folosit initial pentru a marca “hartiile de valoare”, prin imprimarea unui desen cu o presa umezita. In timp, utilizarea acestui termen a fost extinsa si pentru alte tipuri de marcaje (care nu ai nimic in comun cu procesul original), cum ar fi: diverse semnale speciale, diverse tipuri de cerneala invizibila, circuite electronice, etc.

Aplicarea de watermark, este folosita ca mecanism de protectie impotriva crearii de copii neautorizate (falsificare) pentru bancnote, pasapoarte, documente cu valoare mare, imagini, muzica, video, etc. Caracteristicele cele mai de baza ale unui watermark sunt: sa fie greu de detectat si greu de reprodus, lucru care asigura ca sansele de copiere/falsificare ale “obiectului” marcat sa fie minime.

Dupa modul de aplicare, watermark-urile se pot imparti in doua categorii:

  • Watermark fizic
  • Watermark electronic

Watermak-urile fizice, se aplica pe obiecte “reale”, cum ar fi bancnotele, pasapoartele, cartile de identitate, timbre postale, “hartii speciale”, etc. Cea mai cunoscuta metoda de verificare a watermark-urilor pe hartie este utilizarea unei surse de lumina speciala, care “scoate la iveala” semnele ascunse (in special cele scrise cu cerneala invizibila). Unele watermark-uri pot fi vizibile si cu ochiul liber, daca se aplica o sursa puternica de lumina (uitati-va printr-o bancnota la lumina).

Watermark-urile electonice sunt informatii analogice sau digitale care se adauga/aplica suplimentar unor informatii in format electronic, pentru a fi verificate ulterior daca sunt originale (prin intermermediul unor aparate speciale). Exemple de watermark electronic sunt: unde imperceptibile pentru urechea umana, desene speciale introduse in imagini, “zgomote intentionate”, etc.

Placa de sunet

Definitii

Placa de sunet, este o componenta a calculatorului, destinata sa preia semnal audio in format analogic si sa-l converteasca in format digital, si invers sa converteasca din format digital si sa furnizeze semnal audio in format analogic catre echipamente analogice externe.

Functionalitatea cea mai de baza este codificarea in format digital a semnalelor audio analogice de intrare (ex: de la microfon sau casetofon) si decodificarea din format digital in format analogic pentru semnalele de iesire (ex: pentru boxe sau amplificator audio).

Conversia din format analogic in format digital, simplist vorbind, consta in esantionarea semnalului analogic continuuu intr-un numar de coduri la o anumita rata pe secunda de catre un circuit electronic codor/decodor. Aceste coduri, dupa conversie sunt salvate fie in memoria calculatorului fie pe harddisk pentru procesare ulterioara.

Placa de sunet interna Placa de sunet este folosita pentru programele de editare audio, pentru programe de comunicare cu alte persoane, pentru jocurile pe calculator, pentru programe educationale si alte programe care au nevoie de captarea de semnal audio din exterior si/sau furnizarea de semnal audio catre boxe, casti si/sau alte echipamente.

Avantajul arhitecturii de tip ‘componenta de extindere’ este ca pentru cresterea performantelor audio ale calculatorului, nu trebuie de schimbat decat placa de sunet existenta cu una mai performanta si de instalat driverele pentru noua placa de sunet.

O placa de sunet poate fi atat interna cat si externa. O placa de sunet interna, este o componenta, care fie este deja integrata in placa de baza a calculatorului sau poate fi montata in una din mufele (slot) de extindere ale placii de baza (PCI sau ISA). O placa de sunet externa, are o forma de prezentare de ‘produs finit’ si de obicei se conecteaza la calculator prin intermediul unui cablu la un port extern: USB, PCMCIA, FireWire, etc.

Pentru mufele de intrare si iesire ale unei placi de sunet exista o conventie de marcare prin culori (acest lucru se vede si in poza din acest articol), pentru a putea identifica mai usor mufele:

  • Roz – mufa pentru microfon
  • Bleu – intrare audio analog
  • Verde deschis – iesire audio analog pentru semnalul stereo principal (casti si boxele din fata)
  • Portocaliu – iesire audio, analog pentru boxa din centru si subwoofer
  • Negru – iesire audio analog boxele de surround.

Placile de sunet, in dependenta de numarul de canale de iesire se pot clasifica in urmatoarele categorii:

  • mono, 1 canal
  • 2.0 – stereo, 2 canale
  • 2.1 – stereo, 2 canale si un subwoofer
  • 5.1 – stereo, 2 canale fata, 2 canale surround, un canal centru si subwoofer
  • 7.1 – stereo, 2 canale fata, 2 canale surround, 2 canale spate, un canal centru si un subwoofer

La achizitionarea unui set de boxe, trebuie de luat in calcul numarul de canale de iesire ale placii de sunet.