Dorin Sîrbu -

Widget

Definitii, IT, Tehnologie

Widget (software) este o componentă software, care încapsulează o anumită funcţionalitate sau care oferă o metodă de interfaţare cu un sistem informatic, concepută pentru a fi integrată uşor într-o interfaţă grafică şi a extinde functionalităţile interfeţei respective. Un widget trebuie să fie usor de incorporat şi să extindă funcţionalitatea interfeţei ţintă.

Conceptual, un widget poate fi asemănat cu o componentă de calculator. De exemplu, pentru a creste memoria calculatorului personal (a extinde performantele), se adaugă încă un modul de memorie, care indiferent de producător, dispune de o interfaţă standard de conectare la placa de bază. Astfel printr-o metodă simplă s-a adaugat o funcţionalitate complexă şi s-au extins performanţele calculatorului.

Widget-urile, similar componentei de calculator din exemplul de mai sus, pot fi create de mai mulţi autori/producători şi trebuie să se integreze într-un animit tip de interfaţă, respectând standardul impus de interfaţa respectivă.

Un widget, de obicei se implementează folosind un limbaj de descriere a datelor (ex: XML, (X)HTML, etc.), un limbaj de programare (C, JS, etc.) sau o combinaţie între ambele. De obicei, pentru dezvoltarea widget-urilor în limbaje de programare de nivel jos cum ar fi C, este necesara utilizarea unui API oferit de către producătorul interfeţei.

De ce este necesar un widget?

Să presupunem că se dispune de o bază de date mare cu alimente şi valori lor nutriţionale, cum este cea de pe calorii.slabute.ro şi se doreşte să se ofere posibilitatea de căutare în această bază de date şi altor site-uri, care nu dispun de aceste informaţii şi nici de puterea de calcul.

Se crează de către Slabute.ro un widget de căutare cu interfaţare la baza de date şi se oferă spre preluare. Acest widget este preluat şi încorporat de către alte site-uri. Încorporarea lui permite căutarea valorilor nutriţionale direct din paginile site-ului respectiv fără a părăsi site-ul. Un astfel de widget este simplu, se încorporează uşor şi oferă faciţităţi avansate de care unele site-uri nu pot dispune sau nu doresc să dezvolte funcţionalităţi în acea direcţie.

Widget-urile sunt componente utile (de obicei oferite gratuit) şi cu o gamă largă de utilizare. Ele pot fi încorporate (“conectate”) fie în interfaţa sistemului de operare (ex: afisare stare calculator, afisare vreme, etc.), în paginile web (căutare, afişare stare profil, noutăţi, etc.), în interfeţele programelor software, etc.

Dezvoltarea unui widget se face de către un programator care dispune de cunoştinţele necesare pentru a implementa eficient şi corect o astfel de componentă. Deoarece widget-urile sunt componente care se încorporează într-o interfaţa de interacţiune cu utilzatorii, implementarea estetica, eficienta şi corectă este esenţială.

Pe aceeaşi temă...