Dorin Sîrbu -

Mesaj e-mail

Sfaturi

Mesaj e-mail, este un mesaj digital trimis prin intermediul infrastructurii de posta electronica. Un mesaj e-mail, respecta un anumit standard (RFC 2822). Acest tip de mesaje pot fi create si trimise cu ajutorul unor programe de tip client e-mail.

Un client e-mail este un program specializat, care se ocupa de gestionarea locala a mesajelor de e-mail. Acest program trebuie sa implementeze cel putin standardele de formatare a unui mesaj de tip e-mail si protocoalele de comunicare cu serverul de e-mail (SMTP, POP3 si IMAP) pentru transmitere si preluare mesaje e-mail de pe server.

Un mesaj de e-mail este compus din doua parti principale:

  • antetul mesaj e-mail – in antet se pastreaza toate datele necesare pentru identificarea mesajului (expeditor, destinatar, server de e-mail care a expediat acel mesaj, numele de utilizator, etc.)
  • continutul mesajului – in continutul mesajului se pastreaza textul mesajului si atasamentele.

O sa va prezint mai jos si un exemplu de mesaj e-mail. Folosind un client e-mail o sa cream un mesaj simplu, dupa care o sa ne uitam la formatul lui intern.

Deschidem programul de client e-mail si cream un mesaj simplu, care are ca expeditor pe admin@slabute.ro si ca destinatar pe suport@slabute.ro.

La crearea unui mesaj nou, clientul de e-mail ne va deschide un formular, unde ne va intreba datele necesare pentru a trimite un e-mail, cum ar fi: destinatarul (To), subiectul mesajului (Subject) si textul mesajului.

Mesaj E-mail
In format intern, conform standard, programul va transforma mesajul nou creat in urmatorul text:


From - Mon Jun 07 19:55:34 2010
X-Mozilla-Status: 0001
X-Mozilla-Status2: 00800000
X-Mozilla-Keys:
Message-ID: <4C0D2485.7060708@slabute.ro>
Date: Mon, 07 Jun 2010 19:55:33 +0300
From: "Vadmin Slabute.ro" <admin@slabute.ro>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
MIME-Version: 1.0
To: suport@slabute.ro
Subject: Subiect mesaj
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit

Text mesaj

Cu mov am marcat antetul mesajului si cu albastru am marcat continutul mesajului.

In antetul mesajului o sa vedeti campul “From:” – care specifica expeditorul, campul “To:” – care specifica destinatarul, campul “Subject:” – care specifica subiectul mesajului. Mai sunt si alte campuri, care specifica informatii aditionale, cum ar fi programul de client e-mail, identificatorul unic al mesajului, data cand a fost trimis, informatii legate de SPAM, versiunea de format folosita, etc.

La trimitere, serverul de e-mail va prelucra antetul acestui mesaj si va examina campul “To:“, ca sa poata expedia corect acest mesaj la destinatie.

Pe langa text, continutul mesajului, poate contine si atasamente (fisiere de orice tip), codificate intr-un format, care sa permita sa fie adaugate ca text la partea de continut.

Pe aceeaşi temă...