Dorin Sîrbu -

Mesaj e-mail

Sfaturi

Mesaj e-mail, este un mesaj digital trimis prin intermediul infrastructurii de posta electronica. Un mesaj e-mail, respecta un anumit standard (RFC 2822). Acest tip de mesaje pot fi create si trimise cu ajutorul unor programe de tip client e-mail.

Un client e-mail este un program specializat, care se ocupa de gestionarea locala a mesajelor de e-mail. Acest program trebuie sa implementeze cel putin standardele de formatare a unui mesaj de tip e-mail si protocoalele de comunicare cu serverul de e-mail (SMTP, POP3 si IMAP) pentru transmitere si preluare mesaje e-mail de pe server.

Un mesaj de e-mail este compus din doua parti principale:

  • antetul mesaj e-mail – in antet se pastreaza toate datele necesare pentru identificarea mesajului (expeditor, destinatar, server de e-mail care a expediat acel mesaj, numele de utilizator, etc.)
  • continutul mesajului – in continutul mesajului se pastreaza textul mesajului si atasamentele.

O sa va prezint mai jos si un exemplu de mesaj e-mail. Folosind un client e-mail o sa cream un mesaj simplu, dupa care o sa ne uitam la formatul lui intern.

Deschidem programul de client e-mail si cream un mesaj simplu, care are ca expeditor pe admin@slabute.ro si ca destinatar pe suport@slabute.ro.

La crearea unui mesaj nou, clientul de e-mail ne va deschide un formular, unde ne va intreba datele necesare pentru a trimite un e-mail, cum ar fi: destinatarul (To), subiectul mesajului (Subject) si textul mesajului.

Mesaj E-mail
In format intern, conform standard, programul va transforma mesajul nou creat in urmatorul text:


From - Mon Jun 07 19:55:34 2010
X-Mozilla-Status: 0001
X-Mozilla-Status2: 00800000
X-Mozilla-Keys:
Message-ID: <4C0D2485.7060708@slabute.ro>
Date: Mon, 07 Jun 2010 19:55:33 +0300
From: "Vadmin Slabute.ro" <admin@slabute.ro>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
MIME-Version: 1.0
To: suport@slabute.ro
Subject: Subiect mesaj
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit

Text mesaj

Cu mov am marcat antetul mesajului si cu albastru am marcat continutul mesajului.

In antetul mesajului o sa vedeti campul “From:” – care specifica expeditorul, campul “To:” – care specifica destinatarul, campul “Subject:” – care specifica subiectul mesajului. Mai sunt si alte campuri, care specifica informatii aditionale, cum ar fi programul de client e-mail, identificatorul unic al mesajului, data cand a fost trimis, informatii legate de SPAM, versiunea de format folosita, etc.

La trimitere, serverul de e-mail va prelucra antetul acestui mesaj si va examina campul “To:“, ca sa poata expedia corect acest mesaj la destinatie.

Pe langa text, continutul mesajului, poate contine si atasamente (fisiere de orice tip), codificate intr-un format, care sa permita sa fie adaugate ca text la partea de continut.

Ultimul racnet in "business web"

Online

business-web-427x391 Ultimul racnet in "business web"Traim cu totii intr-o “epoca zbiciumata”, in care timpul trece poate mai repede ca oricand si toti se grabesc undeva. Nu rareori, cand “banul” umbreste mintea unora si cand mintea nu-i acasa, lucruri hazlii incep sa se intample in capul persoanelor cu pricina.

Impreuna am identificat in articolele precedente urmatoarele categorii de hoti: ciorditori si bufoni. Ei … o buna parte din astia, si-au pus titluri mari, si-au pus poze ‘trendy’ pe tot felul de site-uri si au gasit ei o metoda geniala (din punctul lor de vedere) de a “face banu”:

METODA: Iau un nume de domeniu, descarca si instaleaza un soft gratuit de gestiune continut cum este WordPress, copie de la toti care prind articole (nu conteaza domeniu), pun reclame google (Google Ads), aplica cateva tehnici de optimizare la motoarele de cautare (SEO) si stau si asteapta/incaseaza bani.

Unii mai “evazati”, special am folosit cuvantul, imi place cum suna “evazat in ciordeala”, pot sa mai creeze si ceva soft (da nu prea mult) inainte de a se apuca de furat continut (probabil astia, din categoria aceasta, incep sa creada ca fac chiar ceva autentic). Te apuca rasul, cand vezi ca nici nu stiu pe ce lume traiesc in domeniul respectiv, dar se apuca sa faca tot felul de declaratii seculare.

Simplu, nu? Da-i naibii pe toti aia care au muncit ani de zile si hai la “ciordeala”, cam asa suna.  O sa-mi permit sa fiu un pic filozofic si o sa inchei cu o intrebare. Ca utilizator, cum poti avea incredere in ceva ce-ti propune un ciorditor? Oare ciordeala lui se opreste acolo sau urmezi si tu?

Sa nu uit sfatul meu standard in astfel de cazuri, pe langa faptul ca proprietarii continutului original trebuie sa-i “rezolve” prin metodele legale, nu uitati sa luati atitudine in astfel de cazuri si sa le lasati ca amintire “pareri” pe masura valorii lor :) .