Dorin Sîrbu -

RSS

Definitii, Sfaturi

RSS (Really Simple Sindication), este un standard web, care defineste un (alt) format de publicare continut, care sa poata fi usor preluat de catre unele parti terte (programe). Formatul RSS are la baza limbajul de descriere (marcare) a datelor XML (Extensible Markup Language). Acest lucru ofera unui document in format RSS avantajul  de a fi portabil si usor de procesat.

Un document RSS contine unul sau mai multe ‘articole’ (cel mai des), complete sau partiale, cu informatii adiacente cum ar fi autorul, data publicarii, link-ul catre acel ‘articol‘, etc. Acest document poate fi generat fie dinamic (cel mai des) fie creat manual, cu ajutorul unui simplu editor de text si cu conditia sa respecte formatul impus de standardul RSS. Un exemplu de document RSS:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0">
<channel>
<title>Vadmin.ro</title>
<link>http://www.vadmin.ro</link>
<description>Titlu blog Vadmin.ro</description>
<pubDate>Sun, 14 Feb 2010 00:08:48 +0000</pubDate>
<language>ro</language>
<item>
<title>Despre RSS</title>
<link>http://www.vadmin.ro/sfaturi/despre-rss.html</link>
<comments>http://www.vadmin.ro/sfaturi/despre-rss.html#comments</comments>
<pubDate>Sat, 13 Feb 2010 22:59:35 +0000</pubDate>
<guid isPermaLink="false">http://www.vadmin.ro/?p=12</guid>
<description><![CDATA[O parte sau articolul complet. O parte sau articolul complet. O parte sau articolul complet. O parte sau articolul complet. O parte sau articolul complet.[...]</description>
</item>
<item>

...
</item>
</channel>
</rss>

Nota: Link-urile din exemplul de mai sus nu sunt reale.
rss-logo-390x390 RSSIn exemplu de mai sus se observa mai multe informatii despre autorul RSS-ului, data, sursa, etc.,  cat si rezumatul unui articol (marcajul/tag <item>) alaturi de cateva informatii referitoare la acest articol cum ar fi: titlul, data publicarii, link-ul catre articol si link-ul catre comentarii. Prin adaugarea mai multor sectiuni marcate cu <item>, pot fi publicate mai multe articole. Chiar daca din punct de vedere "programare", este un standard relativ usor, pentru vizitatorii simpli poate parea un pic mai complicat. Partea buna este ca, documente in acest format, in forma lor "bruta", ca utilizatori simpli, probabil nu le ve-ti folositi niciodata.

Publicarea documentelor in format RSS, este destinata procesarii automate a continutului de catre programe specializate. Aceste programe se numesc agregatoare de continut sau in engleza aggregator, RSS reader, etc.

Documente in format RSS de obicei publica furnizorii de continut (institutii sau persoanele), care au frecvent informatii noi si aceste informatii, trebuie urmarite in cel mai scurt timp de catre cititorii lor. In aceasta categorie de servicii intra: site-urile web, funizorii de noutati, furnizorii date meteo, etc.

Pe aceeaşi temă...