Dorin Sîrbu -

Ce este un site web?

Definitii, IT, Online

Un site web este un fel de prezentare electronica interactiva, care este compusa din mai multe pagini web, imagini, video, animatii, audio si alte tipuri de fisiere, organizate intr-un anumit fel, accesibile fiecare prin adrese unice de tip URL (exemplu URL pagina curenta: http://www.vadmin.ro/sfaturi/internet/site-web-128.html) si legate logic intre ele prin legaturi (link-uri).

Fisierele unui site web sunt instalate pe un calculator (server), conectat permanent la Internet, pe care ruleaza un program destinat de tip server,  numit server web si care la cererea unui navigator/browser de oriunde de pe Internet (calculatorul vostru), poate trimite aceste fisiere.

Paginile web din cadrul unui site sunt fisiere in format text, scrise intr-un limbaj de descriere a datelor HTML/XHTML (Hyper Text Markup Language). Acest HTML/XHTML este un limbaj de descriere, care defineste cum sunt organizate logic textele, imaginile, video si animatiile in pagina (antet, paragrafe, liste, imagini, legaturi, etc). HTML/XHTML este util, pentru ca fiind standard pe Internet, “cineva” (ex: programatorul) poate formata intr-un anumit fel un continut si “altcineva” necunoscut (ex: browser) poate “descifra” acea organizare si o poate afisa in format grafic si citibil pentru utilizator.

Paginele web si celelalte resurse, instalate pe serverul web sunt accesate prin intermediul uni protocol de comunicare la nivel de aplicatie HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) sau HTTPS (varianta securizata al HTTP), care foloseste protocolul de transport al datelor TCP/IP, descris in unul din articolele precedente, pentru a face cereri catre serverul web si a primi aceste fisiere ca raspuns. (puteti vedea acest lucru chiar in adresa de acum a browser-ului http://www.vadmin.ro/sfaturi/internet/site-web-128.html, unde partea http:// specifica protocolul pe care-l va utiliza browser-ul vostru ca sa acceseze site-ul acesta).

Paginile web pot fi de doua tipuri: pagini statice si pagini dinamice.

Paginile statice sun fisiere text, scrise in format HTML, al caror continut nu se modifica la accesarea lor si se modifica doar la reactualizarea/suprascrierea lor pe serverul web cu un continut nou.

Paginile dinamice, dupa cum spune si numele, sunt generate dinamic de catre scripturi (bucati de cod) scrise intr-un limbaj de programare (PHP, ASP, etc.). Aceste pagini sunt generate in dependenta de actiunile intreprinse de utilizator sau de schimbarile care au avut loc pe server. Un exemplu de pagina dinamica este o pagina de cautare, care in dependenta de termenul de cautare, cauta in baza de date un set de rezultate si le intoarce in format HTML un raspuns spre browser. Browser-ul converteste textul HTML in pagina pe care o vedeti de obicei.

Pentru a vedea cum arata o pagina web in format HTML, din browser/navigator, alegeti din meniu optiunile View -> Source (pe unele navigatoare functioneaza direct tastele Ctrl+U). Navigatorul o sa va afiseze un text “codat”, care va fi pagina pe care o vizualizati in momentul acela, doar ca in format “neprelucrat”, HTML.

Ca si oricare alt lucru care este legat de calculatoare si aici sunt multe standarde :) care definesc modul de formatare a paginilor, modul de formatare a imaginilor, modul de formatare a video-urilor, modul de comunicare intre browser si server web, modul de organizare a fisierelor pe server-ul web, etc.

Ca o concluzie simplificata la cele de mai sus, un site web este un set de pagini scrise in format HTML si alte fisiere resursa, accesibile unic prin intermediul unui URL, interconectate logic intre ele prin legaturi/link-uri, care sunt instalate pe un server web, de unde un browser prin intermediul unui protocol HTTP/HTTPS le poate accesa, decodifica si afisa intr-un format citibil pe calculatorul vostru.

Pe aceeaşi temă...