Dorin Sîrbu -

Cum ma pot proteja de virusi?

Securitate

Pentru a ne proteja mai eficient de virusi trebuie sa intelegem un lucru simplu: un virus poate infecta un calculator prin executarea voluntara sau involuntara a unui fisier deja infectat, care provine de pe un alt calculator infectat, fie ca acel fisier este luat de pe un CD de la un prieten, sau este descarcat de pe Internet, sau s-a intrat pe o pagina web care continea un virus sau a fost primit prin E-mail.

Pentru protectia impotriva programelor virus, au fost create programele antivirus, care prin diverse metode, monitorizeaza calculatoarele pe care sunt instalate si protejeaza impotriva acestor programe virus.

Programele antivirus vegheaza toate deschiderile de fisiere si fac o verificare preliminara la infectie inainte de deschiderea propriu-zisa a acelui fisier. Daca se identifica ca fisierul este infectat, (de obicei) se face anuntarea utilizatorului despre problema si se incearca ‘curatarea’ acelui fisier.

Un program antivirus, poate fi folosit si pentru dezinfectarea unui calculator deja infectat, prin instalarea programului si rularea procesului de scanare si curatare a unitatilor de stocare (discuri si memorie volatila calculator).

Pornind de la lucrurile simple de mai sus sfaturile despre cum sa te protejezi mai bine de virusi, sunt:

  1. Instalati un program antivirus bun
  2. Executati cu ajutorul programului antivirus o scanare si curatare imediata dupa prima instalare a antivirusului
  3. Aveti grija ca optiunile de tipul  ‘Auto update virus database’ sa fie activate, pentru ca programul antivirus sa descarce si sa dispuna de ultimele informatii despre virusi
  4. Pentru programele antivirus care permit, obligatoriu configurati o parola de pornire si oprire a lor
  5. Nu luati fisiere de pe Internet din locuri nesigure sau necunoscute
  6. Nu luati fisiere de la persoane necunoscute
  7. Nu deschideti fisiere primite prin e-mail de la persoane necunoscute sau care vi se par suspecte (exemplu de fisier suspect: felicitare.gif.exe, are un nume similar cu o imagine, dar in realitate este un program care te ‘pacaleste vizual’ ca este imagine .gif)
  8. Cand primiti un CD sau DVD de la o persoana, obligatoriu executati o scanare cu antivirusul inainte de a porni vreun program de acolo
  9. Nu accesati site-uri suspecte decat daca le cunoasteti bine (site-uri pentru adulti, torrenti, site-uri de seriale pentru programe, etc.)
  10. Faceti verificari periodice pe calculator, pentru cazul in care un virus mai nou ‘i-a scapat’ programului antivirus pentru ca la momentul infectarii inca nu dispunea de informatiile necesare pentru detectare
  11. Nu spuneti parolele de accesare calculator/conturi la nimeni
  12. Scrieti periodic datele importante pe un CD/DVD, pentru a va proteja de cazurile in care se pot sterge date importante din calculator (date sterse de virus, date sterse accidental, defectare unitati de stocare, etc.)
  13. Pentru calculatoarele conectate in retea sa se foloseasca obligatoriu un program de tip firewall. Un program de tip firewall blocheaza conexiunile de retea catre si de pe calculatorul vostru in asa fel incat prin intermediul conexiunilor de retea sa nu poata fi exploatate unele vulnerabilitati ale sistemului de operare sau ale programelor care ruleaza pe calculator.

Chiar daca par cele de mai sus ‘restrictii’ complicate, in timp pot deveni o obisnuinta, dar rezultatul poate fi pe masura si anume, o siguranta sporita a calculatoarelor voastre.

Pe aceeaşi temă...