Dorin Sîrbu -

Ciorditori

Online, Social

infractor1-293x390 CiorditoriAsa cum am scris si in articolul Categorii hoti o sa detalizez fiecare tip de comportament de tip “hot” (este “clasificarea” mea personala a “fenomenului”). Mentionez ca acesta “clasificare” o sa o limitez doar la domeniul web, desi probabil poate fi aplicata si in alte cazuri.

“Ciorditori”, sunt persoane sau institutii, care, dispun de mai multe sau mai putine cunostinte legale, cu o valoare morala dubioasa si care sigur nu “dispun de frane”, cand vine vorba de copiat partial si/sau total, atat continut, cat si idei. De obicei un individ de tip “ciorditor”, care copie idei si continut, este mai greu de gasit si identificat, deoarece fiind constient de infractiunile pe care le comite, se “ascunde”.

Exemplu ciorditori

O sa va dau si un exemplu in acest sens, care s-ar putea sa va faca sa radeti ironic (in cazul in care aveti umorul negru dezvoltat). Acum cateva luni, am dat peste un site cu retete de slabit, care chiar si afisa un banner de tipul …promovez FAIR-PLAY-ul in bucatarie, o campanie anti-plagiat“, adica ar face parte dintr-o comunitate care este impotriva plagiatului … total de acord pana aici. Cand sa ma uit putin mai atent, ce-mi vad ochii … pe prima pagina 3 denumiri de diete, exact asa cum le-a denumit slabuta in forum, inca de la inceputul comunitatii (slabutele sunt sigur ca le stiu pe de rost :) ):

  • Slabire rapida -I-
  • Slabire rapida -II-
  • Slabire rapida -III-

La o simpla cautare prin intermediul motorului de cautare se vede simplu ca aceste denumiri sunt doar pe slabute si pe site-ul “plagiator” plus inca o clona a acestui site (aparuta intre timp).

Acum partea ironica: termenii si conditiile de utilizare legala a unui site care “sustine campania anti-plagiat” erau copiati intocmai de pe slabute.ro, cu exceptia ca a schimbat numele denumirea site-ului.

Solutionare

A fost contactat “ciorditorul” in cauza, dar conform “definitiei” de mai sus “se ascunde” si nici nu raspunde la mesaje, bineinteles fara a sterge continutul “furat”. In cazurile acestea de obicei se anunta organele competente in solutionarea de astfel de cazuri.

Concluzie exemplu

Site-ul de retete de slabit, probabil a fost creat de “ciorditor” special pentru a fura continut din mai multe surse si a se optimiza in timp scurt pentru motoarele de cautare (SEO), pentru a monetiza (face bani) acel site din bannerele afisate si reclamele Google pe care le are. Pentru cei care nu stiau, “ciorditorul” incaseaza o suma mica de bani cand faceti un clic pe acele link-uri din zonele “Google Ads”.

Trebuie sa fie si de datoria utilizatorilor de pe Internet sa adopte o atitudine corespunzatoare referitor la acele articole unde se produc astfel de incalcari si alaturi de detinatorii originali de continut, sa adopte masurile necesare, care pot incepe de la o parere “sincera”, pana la masurile legale, care se impun.

Pe aceeaşi temă...