Dorin Sîrbu -

Suita Office, gratuit

Fără categorie

text-522x348 Suita Office, gratuit Probabil orice persoana, care are un calculator acasa sau la servici, stie si/sau a folosit un program de editare si formatare text. Aceste programe au denimirea de procesoare de text (termenul tehnic).

Programele de editare si formatare text permit aranjarea textului in pagina, permit stilizarea textului, permit inserarea de imagini printre text si formatarea/aranjarea lor, etc.  Aceste programe au evoluat mult in ultii cincisprezece ani. Mai tin minte din facultate cand ni se preda un curs de Works, care era pe atunci un editor de text greoi, la care trebuia sa stii o serie de comenzi avansate (erau o combinatie de taste) pentru a putea scrie un text bold sau italic, pentru a centra un paragraf, etc.

Aveam si o gluma pe aceasta tema, “pana ce scriai ceva, uitai ce ai vrut sa scrii“. In ziua de azi s-au facut progrese mari in usurinta de utlizare si functionalitatile pe care le ofera un astfel de program. De obicei, utilizarea unui mouse este suficienta pentru a stiliza un document, ca sa arate estetic si ordonat.

Microsoft Office

Programul, probabil cel mai cunoscut, este Microsoft Office Word. Este un procesor/editor de text matur, usor de utilizat si ofera aproape toate functionalitatile de care aveti nevoie pentru a crea un document. Acest program face parte dintr-o suita/grup de programe, care se numeste Microsoft Office.

Suita Microsoft Office contine pe langa procesorul de text si un program de calcul de tabele Microsoft Excel. Acest program este cunoscut in general de persoanele, care au nevoie de calcule rapide al unui set de date. In aceasta suita/grup de programe se mai gaseste si un program de creare prezentari Power Point, o baza de date Microsoft Access si un program de gestiune e-mail-uri, contacte si calendar Microsoft Outlook. Mai sunt sunt si alte programe in acesta suita, dar sunt mai putin cunoscute pentru utilizatorii simpli si nu o sa ma refer la ele.

Dupa cum stiti majoritatea, suita Microsoft Office, costa bani si utilizarea fara achizitionarea unei licente este ilegala. De asemenea utilizarea unui program nelicentiat, atrage si alte inconveniente: lispa suportului tehnic si lipsa actualizarilor, necesare pentru a avea la zi o versiune cat mai buna a acelui program.

Open Office

Pentru cei care nu au resurse financiare sa achizitioneze una sau mai multe licente Microsoft Office, exista un grup de programe similar, care poate fi considerat un “inlocuitor”.

Acest grup de programe are denumirea Open Office si este gratuit. Il puteti descarca si instala de la adresa:

http://www.openoffice.org

Suita Open Office, include programe similare suitei Microsoft Office si asigura posibilitatea de a lucra atat cu documente format Microsoft Office, cat si cu documente in format proprietar.

Suita Open Office contine urmatoarele programe mai importante:

  • Open Office Writer (similar cu Microsoft Word)
  • Open Office Calc (similar cu Microsoft Excel)
  • Open Office Impress (similar cu Microsoft Power Point)

O facilitate utila in programele Open Office, este posibilitatea de a exporta/salva  in format PDF documentele create. Documentele in format PDF au avantajul de a fi portabile pe mai multe tipuri de sisteme de operare, in sensul ca pe orice ecran si/sau tiparite pe foaie vor arata la fel.

Concluzii

Open Office este o alegere buna pentru cine nu-si permite sa cumpere Microsoft Office (sau vrea sa reduca costurile), dar totusi vrea sa poata crea documente gratuit si sa poata citi documente scrise in formate Microsoft Office. Totusi trebuie de mentionat, ca uneori pot aparea unele probleme la importarea unor documente mai complexe din Microsoft Office. Aici totusi trebuie de mentionat ca Microsoft ofera gratuit programe de tip “reader”, care deschid documente in format Microsoft Office, dar fara insa a permite editarea acelor documente.

Open Office este bun pentru crearea documentelor si salvarea lor atat in formatul nativ cat si  in format PDF. Open Office permite salvarea documentelor si in format Microsoft Office, dar prin faptul ca nu exista o compatibile 100% intre ele, exista riscul ca in Microsoft Office, acele documente sa fie afisate “neformatat corect” . In general compatibilitatea este acceptabila (daca nu sunteti o persoana foarte exigenta :) ).

Decizia de a alege o suita de programe sau alta trebuie sa tina cont foarte mult si de necesitati. Daca activati intr-un mediu, in care trebuie sa lucrati pe aceleasi documente cu parteneri, care folosesc Microsoft Office, puteti avea probleme, deoarece, cum am spus mai sus, aceste doua suite nu sunt 100% compatibile.

Programele Open Office, intial pot parea mai dificile si mai greu de obisnuit cu ele, dar nu neaparat pentru ca sunt mai dificil de utilizat, ci prin faptul ca interfetele de utilizare sunt “un pic altfel”  fata de cele din programele Microsoft Office. Pentru functionalitatile de baza, un utilizator simplu, se poate acomoda repede.

Bineinteles ca sunt mai multe de spus despre asemanarile si deosebirile dintre cele doua suite Office, dar nu mi-am propus sa intru in detaliu prea tare in acest articol. Pentru a va face o parere personala, descarcati suita Open Office, instalati-o, vedeti daca este conform cu cerintele voastre si decideti in dependenta de acest lucru. Daca v-a impresionat sau nu v-a placut ceva, nu uitati sa lasati la comentarii o parere, ca s-o impartasiti si cu ceilalti cititori.

Bufoni

Online, Social

bufoni-488x391 BufoniAsa cum am scris si in articolul Categorii hoti o sa detalizez fiecare tip de comportament de tip “hot” (este “clasificarea” mea personala a “fenomenului”). Mentionez ca acesta “clasificare” o sa o limitez doar la domeniul web, desi probabil poate fi aplicata si in alte cazuri.

“Bufoni”, sunt o forma “avansata” de ciorditori, oarecum pot fi considerati un fel de “next level” (nivelul urmator), care de obicei au tendinta de a da vina pe altii cu exact lucrurile rele pe care le fac ei (o forma de ipocrizie). Daca infractorii sunt “greu de gasit”, atunci bufonii sunt “greu de identificat” si de multe ori “stau” mai aproape de voi decat va inchipuiti :) (nu uitati iarasi: nivel de maiestrie).

M-am inspirat de acest termen din meseria cu acelasi nume, adica o persoana care vorbeste “aberatii” (chiar si cu intentie) si are o forma “haioasa” de a se comporta.

Exemple bufoni

Am intalnit multe cazuri de acest tip, incepand cu primul meu job, cand colegul meu de birou, “informa” seful meu in legatura cu activitatea mea zilnica la servici si  pana recent, cand persoane de la care nu te asteptai, recurg la astfel de metode.

O sa dau exemple, iarasi legate de slabute.ro, pentru ca se pare ca prin valoarea ei, aceasta comunitate a atras, nu putini, “bufoni’ si ‘ciorditori’.

Exista un caz deja cunoscut, despre o persoana, de altfel cunoscuta in domeniul fitness, care acuza pe toata lumea, dar nu rareori calca stramb si ‘imbratiseaza’ ideile implementate de slabute.ro, chiar criticate initial. Urmaresc acest caz de o vreme si nu pot sa nu observ ca este “fan slabute” (sau cel putin dezvoltatorii lui), din moment ce multe din functionalitati incep sa semene ‘izbitor’ de mult cu slabute.ro.

Intr-o zi cand o sa se “umple paharul”, o sa-l fac vedeta si aici.

Printre ideile vizibile imprumutate de el/sau de designer-ul pe care l-a anagajat, este asemanarea culorilor atribuite unei categorii din portal, care seamana cu cele din tema dezvoltata de mine in colaborarea cu Slabuta, PortalV, pentru slabute.ro. Ea are o explicatie pentru folosirea acelei game de culori, sunt curios daca o are si el.

Alt caz mai putin ipotetic, a fost un atac la adresa forumului de pe slabute.ro din partea unei persoane de gen feminin, pe care nu o stiam pana in acel moment. A scris un articol despre comunitatea de slabute, cum ca toti ar fi marii hoti si marii copiatori … s.a.m.d. Tot in acel articol, autoarea cu pricina initial tuna, fulgera, acuza si ameninta ca detine documente si patente de retete (nu stiu ce treaba aveam noi cu retetele lor), care chiar si la insistentele mele, tot nu le-am mai vazut pana in ziua de azi.

Tot “circul” pe acel blog era mai complicat pentru mine, ca reprezentant al comunitatii de slabute, prin faptul ca, cei care si-au lasat comentariile, facand parte dintr-o retea de blog-uri (mai multe bloguri, care lucreaza/cloaboreaza cu aceeasi firma-mama), era normal sa se “sustina” intre ei si sa incerce sa “impuna”, “punctul lor” de vedere.

Ipocrizia a constat in faptul ca dupa “marea acuzare” la adresa comunitatii de slabute, articolele pe care le adaugau pe un site de-al lor pe care il reprezentau, erau ‘supect’ de aproape ca tema de cele publicate anterior pe portalul slabute. Dupa care am mai gasit la ei si o reteta copiata si adaptata de la slabuta ras_cristalin din forum … cum am spus, o forma de circ (o unealta de marketing), pe care oamenii de multe ori nu o inteleg si o iau ca adevar.

Solutie

Solutiile sunt ca si in cazul infractorilor, luarea de atitudine, atentionarea lor, actionarea in judecata, etc. Recomandarea este sa apelati la servicii profesionale, deoarece in astfel de cazuri puteti avea de a face cu companii in spate, care “isi stiu meseria” si sunt “pregatite” pentru astfel de cazuri.

De datoria utilizatorilor de pe Internet, in cazul in care au sistem de comentarii activat, ar fi sa critice acele locuri unde se permit astfel de incalcari.

Concluzie

Aceasta este o forma mai avansata si mai “fina” de a copia continut si/sau de a acuza pe altii, in scopul discreditarii si obtinerii de avantaje directe sau indirecte de catre “bufoni”. Sinonime pentru acest tip de comportament ar fi: “a calca pe capete”, “a copia inteligent”, “a ataca pe la spate”, etc.