Dorin Sîrbu -

Cel mai mare furt pe care l-am vazut

Online, Social

exclamare-521x391 Cel mai mare furt pe care l-am vazut Am multi ani de cand activez in domeniu IT, dar un furt de continut, de asa proportii inca nu am vazut pana acum. Mai exista in domeniu nostru erori, greseli, neintelegeri, dar toate pana la urma sunt de cantitati nesemnificative si reparabile, ceea ce sigur nu este si in cazul acesta.

Niste tipi, din ce reiese dupa domeniul de activitate se ocupa cu “Activitati ale agentiilor de publicitate” (adica cu reclama), acum jumatate de an au creat si ei inca un calculator de calorii. La prima vedere “suna bine”, comunicate de presa, mesaje “sofisticate” de PR de tipul “enciclopedia de calorii” (pe undeva pe Internet, era chiar si un comentariu scris de ei, cum ca, calculatorul lor de calorii este mai “avansat” decat calorii.slabute.ro :) … recunosc ca lucrul acesta m-a facut sa ma amuz putin).

Zilele trecute, ma contacteaza slabuta cu dispozitia la pamant. Primele cuvinte ale ei au fost “cineva copie baza de date din calorii.slabute.ro in nestire”. Primul lucru ce mi-a venit in cap a fost, sa verific sa nu fie vreo greseala. La o analiza mai amanuntita, nu numai ca nu era o greseala, dar din vreo ~3800 de alimente, ~50% alimente erau copiate din baza de date calorii.slabute.ro, lucru interzis atat de regulamentul intern de functionare Slabute.ro cat si de legea dreptului de autor … continut ilegal, de fapt la dimensiunea aceasta intra mai degraba in categoria “clona site ilegala”. Mi-e tare greu sa cred ca asa cantitate mare de alimente adaugate a trecut “neobservata” pe sub ochii administratorilor.

Atunci am inteles de ce slabuta era cu dispozitia la pamant, ea si cu celelalte slabute din comunitate, muncesc enorm de peste un an, sa creeze baza de date cu alimente si apare cineva, care isi bate joc de munca a peste o suta de oameni.

Le-am scris un mesaj sa-mi explice si mie cum sta situatia, si am primit de la ei un raspuns (am ascuns pe moment denumirea site-ului):

Buna ziua,Cu pareri de rau pentru situatia pe care ne-o aduceti la cunostinta, am dori sa clarificam un aspect important cu privire la site-ul **********: continutul site-ului este de tip colaborativ si provine de la utilizatori ai site-ului *************.ro.La sfarsitul anului 2009 am avut un concurs ce presupunea adaugarea de produse de catre utilizatori.Termeni si conditii ********.ro (http://www.*********.ro/termeni.html)
Materialele si informatiile disponibile prin intermediul Site-ului
” Utilizatorii inregistratii pe Site sunt in totalitate responsabili pentru toate informatiile completate in cadrul profilului personal, fotografii, comunicarile catre alti Utilizatori ai Site-ului (denumite generic în continuare ‘con?inut personal’) si sunt responsabili pentru trimiterea si/sau impartirea continutului personal cu alti Utilizatori(denumite in continuare ‘a posta’).”Vom analiza situatia aparuta si vom lua toate masurile pentru indepartarea continutului la care faceti referire in decurs de X zile de la trimiterea acestui mail. De asemenea, vom restrictiona dreptul de adaugare de continut pentru utilizatorii ************* care au cauzat aceasta problema.Va multumesc pentru instintare
Administrator
************.ro

Daca regulamentul specifica faptul ca “utilizatorii sunt de vina” …  asa sa fie, dar acest lucru nu le ofera dreptul sa gazduiasca continut ilegal si nici intr-un caz in asa cantitate imensa.

Sincer, treaba cu concursul nu chiar suna “real” pentru mine. Recunosc ca am cautat si la ei pe site, si pe alte site-uri de concursuri, si pe motoarele de cautare si nu am gasit nici un concurs referitor la adaugarea alimentelor (aveau vreo doua, dar se refereau la cu totul altceva). Nu mai zic, nu am gasit nici un castigator si nici un regulament al concursului.

Asteptam sa treaca numarul de zile acordat lor pentru solutionare si sa vedem cum reactioneaza.

Mai sunt si alte aspecte interesante ale acestei probleme, dar promit sa va tin la curent cand primesc un raspuns,  o actiune concreta de la ei sau le expira termenul dat pentru solutionare.

Intre timp noi asteptam scuzele oficiale si rezolvarea cat mai rapida a problemei.

Pe aceeaşi temă...