Dorin Sîrbu -

Forum

Definitii

Forum (software),  este un program specializat, creat sa permita interactiunea si comunicarea intre vizitatorii lui. Printre functionalitatile pe care trebuie sa le ofere un astfel de software se enumara:

  • Inregistrarea utilizatorilor
  • Publicarea de catre utilizatori de categorii, subiecte, mesaje pe diverse tematici
  • Sumare pentru subiecte si mesaje (ultimele subiecte, cele mai noi subiecte, etc.)
  • Cautarea prin mesaje
  • Posibilitatea de a avea prieteni
  • Posibilitatea de a permite o comunicare prin mesaje private intre utilizatori
  • Posibilitatea ca utilizatorii sa-si poata configura profilele din forum
  • Roluri pentru utilizatori si drepturi de acces
  • Posibilitatea de administrare a tuturor parametrilor din forum
  • … si alte functionalitati necesare utilizatorilor din forum

Un exemplu de forum, pe care il stiu cel mai bine, pentru ca dezvolt la el si il administrez,  este comunitatea de slabute: forum.slabute.ro

Se poate observa usor organizarea pe categorii si  subiecte a continutului forumului:

Forum

Un software de forum este un program complex, deoarece pe langa cerintele de functionalitate are si cerinte de performanta, care sunt obligatorii pentru comunitatile cu numar mare de utilizatori.

Mesaj e-mail

Sfaturi

Mesaj e-mail, este un mesaj digital trimis prin intermediul infrastructurii de posta electronica. Un mesaj e-mail, respecta un anumit standard (RFC 2822). Acest tip de mesaje pot fi create si trimise cu ajutorul unor programe de tip client e-mail.

Un client e-mail este un program specializat, care se ocupa de gestionarea locala a mesajelor de e-mail. Acest program trebuie sa implementeze cel putin standardele de formatare a unui mesaj de tip e-mail si protocoalele de comunicare cu serverul de e-mail (SMTP, POP3 si IMAP) pentru transmitere si preluare mesaje e-mail de pe server.

Un mesaj de e-mail este compus din doua parti principale:

  • antetul mesaj e-mail – in antet se pastreaza toate datele necesare pentru identificarea mesajului (expeditor, destinatar, server de e-mail care a expediat acel mesaj, numele de utilizator, etc.)
  • continutul mesajului – in continutul mesajului se pastreaza textul mesajului si atasamentele.

O sa va prezint mai jos si un exemplu de mesaj e-mail. Folosind un client e-mail o sa cream un mesaj simplu, dupa care o sa ne uitam la formatul lui intern.

Deschidem programul de client e-mail si cream un mesaj simplu, care are ca expeditor pe admin@slabute.ro si ca destinatar pe suport@slabute.ro.

La crearea unui mesaj nou, clientul de e-mail ne va deschide un formular, unde ne va intreba datele necesare pentru a trimite un e-mail, cum ar fi: destinatarul (To), subiectul mesajului (Subject) si textul mesajului.

Mesaj E-mail
In format intern, conform standard, programul va transforma mesajul nou creat in urmatorul text:


From - Mon Jun 07 19:55:34 2010
X-Mozilla-Status: 0001
X-Mozilla-Status2: 00800000
X-Mozilla-Keys:
Message-ID: <4C0D2485.7060708@slabute.ro>
Date: Mon, 07 Jun 2010 19:55:33 +0300
From: "Vadmin Slabute.ro" <admin@slabute.ro>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
MIME-Version: 1.0
To: suport@slabute.ro
Subject: Subiect mesaj
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit

Text mesaj

Cu mov am marcat antetul mesajului si cu albastru am marcat continutul mesajului.

In antetul mesajului o sa vedeti campul “From:” – care specifica expeditorul, campul “To:” – care specifica destinatarul, campul “Subject:” – care specifica subiectul mesajului. Mai sunt si alte campuri, care specifica informatii aditionale, cum ar fi programul de client e-mail, identificatorul unic al mesajului, data cand a fost trimis, informatii legate de SPAM, versiunea de format folosita, etc.

La trimitere, serverul de e-mail va prelucra antetul acestui mesaj si va examina campul “To:“, ca sa poata expedia corect acest mesaj la destinatie.

Pe langa text, continutul mesajului, poate contine si atasamente (fisiere de orice tip), codificate intr-un format, care sa permita sa fie adaugate ca text la partea de continut.