Dorin Sîrbu -

Ce este un server?

IT

Server, este termenul folosit pentru a descrie un sistem informatic compus dintr-un calculator specializat si un program, care ruleaza pe acest calculator pentru a deservi mai multe cereri de la clienti. Denumirea provine de la cuvantul englez serve – a servi (clientii care efectuaza cereri catre server).

Datorita faptului ca programul software (sau program server) este “invizibil” ochiului uman, de multe ori aceste calculatoare specializate (sau masina server) sunt cunoscute mai des sub denumirea de server.

server-522x217 Ce este un server? O masina server, este un calculator specializat, care functioneaza non-stop si care trebuie (de obicei) sa indeplineasca cateva criterii suplimentare fata de un calculator simplu utilizat in conditii casnice:

  • Sa ofere putere de calcul sporita
  • Sa ofere o fiabilitate sporita (luand in calcul ca trebuie sa functioneze non-stop ani de zile)
  • Sa ofere mecanisme redundante pentru protectie la defectiuni (exemplu: 2 surse de alimentare)
  • Consum mic de curent electric
  • Sa posede o arhitectura hardware interna, care sa permita schimbarea unor piese de schimb fara a fi nevoie de oprit complet sistemul.
  • Sa fie gandit pentru optimizarea spatiului pe care il ocupa (de multe ori sunt nevoie de sute de astfel de masini server si spatiul devine o problema)

Pe masina server se instaleaza un program numit sistem de operare. Acest program se ocupa de gestionarea si coordonarea resurselor hardware disponibile. Din sisteme de operare folosite pe servere fac parte: Linux, Solaris, BSD, UNIX, Windows Server, s.a.

Sistemul de operare folosit este foarte importat, deoarece stabilitatea, posibilitatea de a schimba componente defecte fara repornire si capacitatea lui de a rula pe o perioada lunga de timp fara intrerupere/repornire, au un impact important asupra functionarii corecte si continua a serviciului oferit.

Un program server, este un program instalat pe o masina server, care ruleaza non-stop “in asteptare” si “asculta” cererile de la clienti (de obicei cererile vin de la utilizatori prin intermediul unei retele). Cand apare o cerere de la un client, programul server executa instructiunile care este programat si intoarce un raspuns clientului care a facut cererea.

In dependenta de puterea de calcul a masinei server si de gradul ei de incarcare, pe aceasta pot rula mai multe programe de tip server, care sa indeplineasca mai multe functionalitati.

Exemple de programe server pe care le folositi (cateodata fara sa constientizati :) ) sunt:

  • Server web (va conectati la el prin intermediul browserului si va deserveste paginile web pe care le vedeti)
  • Server e-mail (trimiteti si primiti mesajele de e-mail)
  • Server baza de date (se ocupa de stocarea si interogarea datelor)
  • Server FTP (servere ce ofera acces rapid la fisiere partajate)
  • Server DNS (am discutat despre el in articolele precedente)

Toata structura Internet este bazata pe arhitectura client-server. Milioane de servere deservesc zilnic miliarde de utilizatori web, utilizatori de e-mail si alte servicii mai “invizibile” pentru utilizatorii simpli.

Ca o concluzie la cele scrise mai sus, un server este un calculator specializat, care are instalat pe el un sistem de operare, pe care ruleaza unul sau mai multe programe de tip server, create pentru a deservi si raspunde la cererile mai multor clienti (utilizatori), care apeleaza si au nevoie de acele servicii.