Dorin Sîrbu -

Browser/Navigator

Definitii

Navigator (engleza: Browser) web, este un program de calculator (software), care implementeaza o serie de standarde Internet de comunicare si afisare, pentru conectarea la un server, transferul de pe server a continutului paginilor web si afisarea continutului (texte, imagini, animatii, muzica, video, etc.) pe ecranul utilizatorului.

Standarde implementate de navigator/browser

Printre standardele (protocoalele) de comunicare pe care le implementeaza un navigator se enumara: HTTP, HTTPS si FTP. Aceste protocoale specifica modul cum se face comunicarea cu serverul de la distanta si modul cum se transfera fisierele de pe acel server pe calculatorul utilizatorului in scopul de a fi afisate ulterior. De obicei protocoalele HTTP si HTTPS sunt “responsabile” pentru transferul paginilor web. Utilizarea acestor protocoale o vedeti zilnic la scrierea unei adrese web (ex: http://www.slabute.ro). HTTPS este protocolul HTTP, doar ca printr-o conexiune securizata.

Un navigator, prin intermediul protocoalelor de comunicare mentionate mai sus, “aduce” pagini web de pe serverul la care s-a conectat, care sunt doar continut text in format HTML. Dupa prelucrarea textului HTML (conform standardului), navigatorul mai “aduce” de pe server si continutul adiacent, necesar pentru a afisa pagina completa, care include: foile de stil CSS, scripturile, imaginile, muzica, video, etc. Dupa prescurarile cu majuscule din acest paragraf, se observa ca iarasi navigatorul trebuie sa mai implementeze inca cateva standarde :) pentru a “strange” toate informatiile si a afisa pagina web in formatul grafic pe care il vedeti de obicei. Prelucrarea acestor formate si afisarea lor intr-o forma grafica ordonata, este o procedura destul de complexa si nu rareori puteti observa, ca mai pot aparea “rateuri” :) , fie din cauza ca navigatorul/browserul nu suporta o facilitate din standard sau dezvoltatorul paginii nu a “scris” corect codul HTML.

Utilizarea unui navigator/browser

De la  primele navigatoare in mod text, in care fara cel putin o combinatie de taste “nu scapai” pentru a executa o operatiune, la aparitia si utilizarea mouse-ului, lucrurile s-au simplificat foarte mult. Navigarea pe internet este foarte simpla:

  1. Se introduce adresa site-ului dorit sau (cel mai probabil) se executa o cautare dupa o anumita fraza de cautare.
  2. In partea de continut a browser-ului se afiseaza pagina corespunzatoare. Prin intermediul mouse-ului se apasa pe unul din link-urile de pe pagina, pentru a accesa o alta pagina (de interes).
  3. Optional se pot folosi butoanele de navigare, pentru a reveni la o pagina vizitata anterior sau a reincarca pagina curenta.

In general, toate navigatoarele au aceeasi interfata si diferenta intre ele se face doar prin performanta accesarii si afisarii paginilor si unele facilitati noi oferite suplimentar.

browser-navigator-440x390 Browser/Navigator (faceti clic pe imagine pentru marire)

Navigatoare/browsere existente

Comparativ cu acum 15 ani, cand accesam Internet-ul cu ajutorul unui browser numit lynx, care nu stia sa afiseze paginile web decat in mod text (pentru cine doreste sa incerce experienta, se mai poate de gasit pentru download pe Internet :) ), lucrurile au evoluat foarte mult si navigatoarele/browser-ele din ziua de azi sunt mult mai performante si mai usor de utilizat. Printre cele mai cunoscute sunt:

  • Internet Explorer
  • Mozilla Firefox
  • Opera
  • Safari
  • Google Chrome

In unul din articolele urmatoare, poate o sa le fac o “evaluare rapida”.