Dorin Sîrbu -

Mesaj e-mail

Sfaturi

Mesaj e-mail, este un mesaj digital trimis prin intermediul infrastructurii de posta electronica. Un mesaj e-mail, respecta un anumit standard (RFC 2822). Acest tip de mesaje pot fi create si trimise cu ajutorul unor programe de tip client e-mail.

Un client e-mail este un program specializat, care se ocupa de gestionarea locala a mesajelor de e-mail. Acest program trebuie sa implementeze cel putin standardele de formatare a unui mesaj de tip e-mail si protocoalele de comunicare cu serverul de e-mail (SMTP, POP3 si IMAP) pentru transmitere si preluare mesaje e-mail de pe server.

Un mesaj de e-mail este compus din doua parti principale:

  • antetul mesaj e-mail – in antet se pastreaza toate datele necesare pentru identificarea mesajului (expeditor, destinatar, server de e-mail care a expediat acel mesaj, numele de utilizator, etc.)
  • continutul mesajului – in continutul mesajului se pastreaza textul mesajului si atasamentele.

O sa va prezint mai jos si un exemplu de mesaj e-mail. Folosind un client e-mail o sa cream un mesaj simplu, dupa care o sa ne uitam la formatul lui intern.

Deschidem programul de client e-mail si cream un mesaj simplu, care are ca expeditor pe admin@slabute.ro si ca destinatar pe suport@slabute.ro.

La crearea unui mesaj nou, clientul de e-mail ne va deschide un formular, unde ne va intreba datele necesare pentru a trimite un e-mail, cum ar fi: destinatarul (To), subiectul mesajului (Subject) si textul mesajului.

Mesaj E-mail
In format intern, conform standard, programul va transforma mesajul nou creat in urmatorul text:


From - Mon Jun 07 19:55:34 2010
X-Mozilla-Status: 0001
X-Mozilla-Status2: 00800000
X-Mozilla-Keys:
Message-ID: <4C0D2485.7060708@slabute.ro>
Date: Mon, 07 Jun 2010 19:55:33 +0300
From: "Vadmin Slabute.ro" <admin@slabute.ro>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
MIME-Version: 1.0
To: suport@slabute.ro
Subject: Subiect mesaj
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit

Text mesaj

Cu mov am marcat antetul mesajului si cu albastru am marcat continutul mesajului.

In antetul mesajului o sa vedeti campul “From:” – care specifica expeditorul, campul “To:” – care specifica destinatarul, campul “Subject:” – care specifica subiectul mesajului. Mai sunt si alte campuri, care specifica informatii aditionale, cum ar fi programul de client e-mail, identificatorul unic al mesajului, data cand a fost trimis, informatii legate de SPAM, versiunea de format folosita, etc.

La trimitere, serverul de e-mail va prelucra antetul acestui mesaj si va examina campul “To:“, ca sa poata expedia corect acest mesaj la destinatie.

Pe langa text, continutul mesajului, poate contine si atasamente (fisiere de orice tip), codificate intr-un format, care sa permita sa fie adaugate ca text la partea de continut.

Digital

Fără categorie

DigitalDigital, este un termen, care descrie un set de echipamente si formate de date, care au la baza tehnologia pe baza de valori discrete (de exemplu valori: 1 sau 0) spre deosebire de un sistem analog. Termenul digital se refera la stiinta calculatoarelor si la electronica.

Un avantaj a tehnologiei digitale, este posibilitatea de prelucrare si transmitere a datelor in format digital, fara a pierde din calitatea informatiei digitale si/sau posibilitatea de a identifica usor daca informatia este eronata.

Un dezavantaj a tehnologiei digitale este faptul ca trebuie sa esantioneze valori continui din mediul real in valori discrete  si acest lucru poate duce la pierderea unor informatii in procesul de conversie.

RSS

Definitii, Sfaturi

RSS (Really Simple Sindication), este un standard web, care defineste un (alt) format de publicare continut, care sa poata fi usor preluat de catre unele parti terte (programe). Formatul RSS are la baza limbajul de descriere (marcare) a datelor XML (Extensible Markup Language). Acest lucru ofera unui document in format RSS avantajul  de a fi portabil si usor de procesat.

Un document RSS contine unul sau mai multe ‘articole’ (cel mai des), complete sau partiale, cu informatii adiacente cum ar fi autorul, data publicarii, link-ul catre acel ‘articol‘, etc. Acest document poate fi generat fie dinamic (cel mai des) fie creat manual, cu ajutorul unui simplu editor de text si cu conditia sa respecte formatul impus de standardul RSS. Un exemplu de document RSS:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0">
<channel>
<title>Vadmin.ro</title>
<link>http://www.vadmin.ro</link>
<description>Titlu blog Vadmin.ro</description>
<pubDate>Sun, 14 Feb 2010 00:08:48 +0000</pubDate>
<language>ro</language>
<item>
<title>Despre RSS</title>
<link>http://www.vadmin.ro/sfaturi/despre-rss.html</link>
<comments>http://www.vadmin.ro/sfaturi/despre-rss.html#comments</comments>
<pubDate>Sat, 13 Feb 2010 22:59:35 +0000</pubDate>
<guid isPermaLink="false">http://www.vadmin.ro/?p=12</guid>
<description><![CDATA[O parte sau articolul complet. O parte sau articolul complet. O parte sau articolul complet. O parte sau articolul complet. O parte sau articolul complet.[...]</description>
</item>
<item>

...
</item>
</channel>
</rss>

Nota: Link-urile din exemplul de mai sus nu sunt reale.
rss-logo-390x390 RSSIn exemplu de mai sus se observa mai multe informatii despre autorul RSS-ului, data, sursa, etc.,  cat si rezumatul unui articol (marcajul/tag <item>) alaturi de cateva informatii referitoare la acest articol cum ar fi: titlul, data publicarii, link-ul catre articol si link-ul catre comentarii. Prin adaugarea mai multor sectiuni marcate cu <item>, pot fi publicate mai multe articole. Chiar daca din punct de vedere "programare", este un standard relativ usor, pentru vizitatorii simpli poate parea un pic mai complicat. Partea buna este ca, documente in acest format, in forma lor "bruta", ca utilizatori simpli, probabil nu le ve-ti folositi niciodata.

Publicarea documentelor in format RSS, este destinata procesarii automate a continutului de catre programe specializate. Aceste programe se numesc agregatoare de continut sau in engleza aggregator, RSS reader, etc.

Documente in format RSS de obicei publica furnizorii de continut (institutii sau persoanele), care au frecvent informatii noi si aceste informatii, trebuie urmarite in cel mai scurt timp de catre cititorii lor. In aceasta categorie de servicii intra: site-urile web, funizorii de noutati, furnizorii date meteo, etc.