Dorin Sîrbu -

RSS

Definitii, Sfaturi

RSS (Really Simple Sindication), este un standard web, care defineste un (alt) format de publicare continut, care sa poata fi usor preluat de catre unele parti terte (programe). Formatul RSS are la baza limbajul de descriere (marcare) a datelor XML (Extensible Markup Language). Acest lucru ofera unui document in format RSS avantajul  de a fi portabil si usor de procesat.

Un document RSS contine unul sau mai multe ‘articole’ (cel mai des), complete sau partiale, cu informatii adiacente cum ar fi autorul, data publicarii, link-ul catre acel ‘articol‘, etc. Acest document poate fi generat fie dinamic (cel mai des) fie creat manual, cu ajutorul unui simplu editor de text si cu conditia sa respecte formatul impus de standardul RSS. Un exemplu de document RSS:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0">
<channel>
<title>Vadmin.ro</title>
<link>http://www.vadmin.ro</link>
<description>Titlu blog Vadmin.ro</description>
<pubDate>Sun, 14 Feb 2010 00:08:48 +0000</pubDate>
<language>ro</language>
<item>
<title>Despre RSS</title>
<link>http://www.vadmin.ro/sfaturi/despre-rss.html</link>
<comments>http://www.vadmin.ro/sfaturi/despre-rss.html#comments</comments>
<pubDate>Sat, 13 Feb 2010 22:59:35 +0000</pubDate>
<guid isPermaLink="false">http://www.vadmin.ro/?p=12</guid>
<description><![CDATA[O parte sau articolul complet. O parte sau articolul complet. O parte sau articolul complet. O parte sau articolul complet. O parte sau articolul complet.[...]</description>
</item>
<item>

...
</item>
</channel>
</rss>

Nota: Link-urile din exemplul de mai sus nu sunt reale.
rss-logo-390x390 RSSIn exemplu de mai sus se observa mai multe informatii despre autorul RSS-ului, data, sursa, etc.,  cat si rezumatul unui articol (marcajul/tag <item>) alaturi de cateva informatii referitoare la acest articol cum ar fi: titlul, data publicarii, link-ul catre articol si link-ul catre comentarii. Prin adaugarea mai multor sectiuni marcate cu <item>, pot fi publicate mai multe articole. Chiar daca din punct de vedere "programare", este un standard relativ usor, pentru vizitatorii simpli poate parea un pic mai complicat. Partea buna este ca, documente in acest format, in forma lor "bruta", ca utilizatori simpli, probabil nu le ve-ti folositi niciodata.

Publicarea documentelor in format RSS, este destinata procesarii automate a continutului de catre programe specializate. Aceste programe se numesc agregatoare de continut sau in engleza aggregator, RSS reader, etc.

Documente in format RSS de obicei publica furnizorii de continut (institutii sau persoanele), care au frecvent informatii noi si aceste informatii, trebuie urmarite in cel mai scurt timp de catre cititorii lor. In aceasta categorie de servicii intra: site-urile web, funizorii de noutati, furnizorii date meteo, etc.

Ce este un link (hyperlink)?

Definitii

Link (engleza: hyperlink),  este o referinta catre un document sau parte a unui document. Termenul link (prescurtare de la hyperlink) de obicei este asociat cu Internetul si paginile web, el fiind un termen mult mai general, care poate cuprinde referirea si intre alte tipuri de documente electronice, care nu sunt neaparat in format HTML (pagini web) si nu sunt neaparat pe Internet.

In momentul in care exista multa informatie in format electronic (fie pe Internet, pe calculatorul personal sau chiar pe telefonul mobil) si aceasta informatie este organizata logic si relational pe anumite criterii, are nevoie de un mecanism de referire intre acele portiuni de informatie (ex: referirea catre o pagina care explica un anumit termen).

Alt caz in care este  necesara referirea, este cazul in care o informatie nestructurata sau de dimensiune mare, trebuie organizata logic in parti mai mici sau parti asociate dupa anumite criterii, pentru a fi prezentata mai usor unui cititor/utilizator (ex: paginarea rezultatelor de cautare, referirea catre o anumita portiune a unei pagini, etc.).

Termenul de link (hyperlink) este o metoda de referire intre documentele de tip hypertext (notiune folosita pentru a defini textul afisat pe dispozitive electronice: PC, laptop, handheld, telefon, etc.). O sa ma rezum doar la link-urile web care fac legarura intre paginile web de pe Internet.

Link-ul in paginile Internet

Ca reprezentare grafica un link este un text (de obicei subliniat si/sau prezentat cu o culoare diferita), care poate fi identificat intr-o pagina web si pe care se poate face clic pentru a accesa pagina sau documentul spre care puncteaza. Un link poate puncta atat catre o pagina exterioara, cat si in aceeas pagina spre o anumita sub-sectiune a paginii.

In format HTML (pagina web), un link este reprezentat in forma urmatoare:

<a title=”Titlu, care apare ca info cand se trece cu mouse-ul peste” href=”URL” target=”unde va fi deschisa noua pagina” class=”clasaStilizareLink”>Text vizibil link</a>

Un exemplu de link, care puncteaza catre aceasta pagina, ar fi:
HTML: <a title=”Pagina aceasta despre link-uri” href=”http://www.vadmin.ro/sfaturi/internet/link-hyperlink-227.html”>Ce este un link (hyperlink)?</a>
Afisare in browser/navigator: Ce este un link (hyperlink)?

Metoda de functionare al unui link intr-o pagina web, este relativ simpla. Cand utilizatorul face clic pe un link, navigaroul/browser-ul se “uita” catre ce adresa puncteaza atributul href si acceseaza acea pagina de la adresa specificata (in cazul exemplului de mai sus, navigatorul va reincarca pagina curenta, pentru ca puncteaza catre aceasta pagina).

Epilog

Link-ul este un lucru necesar in imensitatea de informatii (site-uri web) care exista publicate pe Internet. Un loc unde se simpte lipsa “hyperlink-ului” este bibiloteca clasica. Sa zicem ca sunteti in sala de lectura si cititi o carte despre Internet. La un moment dat ati gasit termenul HTML, per care nu-l stiti si care sa presupunem ca nu este descris in acea carte si trebuie cautat in alta carte despre HTML din biblioteca.

In acel moment o sa faceti o “interogare” la bibiliotecara (oarecum similar unui clic pe link-ul din navigator) si bibliotecara (oarecum functionalitate similara cu un navigator/browser), folosind o procedura interna de notare si indexare (similar cu unele standarde Internet), o sa va gaseasca si o sa va aduca o carte despre HTML.

Avantajul unui hyperlink pe Internet este usor de identificat si anume rapiditatea cu care este accesata informatia (asta in cazul in care va merge bine net-ul :) ) si o libertate de a naviga rapid prin multe tipui de informatii (fara a deranja de fiecare data bibliotecara pentru o definitie sau pasaj).