Dorin Sîrbu -

Browser/Navigator

Definitii

Navigator (engleza: Browser) web, este un program de calculator (software), care implementeaza o serie de standarde Internet de comunicare si afisare, pentru conectarea la un server, transferul de pe server a continutului paginilor web si afisarea continutului (texte, imagini, animatii, muzica, video, etc.) pe ecranul utilizatorului.

Standarde implementate de navigator/browser

Printre standardele (protocoalele) de comunicare pe care le implementeaza un navigator se enumara: HTTP, HTTPS si FTP. Aceste protocoale specifica modul cum se face comunicarea cu serverul de la distanta si modul cum se transfera fisierele de pe acel server pe calculatorul utilizatorului in scopul de a fi afisate ulterior. De obicei protocoalele HTTP si HTTPS sunt “responsabile” pentru transferul paginilor web. Utilizarea acestor protocoale o vedeti zilnic la scrierea unei adrese web (ex: http://www.slabute.ro). HTTPS este protocolul HTTP, doar ca printr-o conexiune securizata.

Un navigator, prin intermediul protocoalelor de comunicare mentionate mai sus, “aduce” pagini web de pe serverul la care s-a conectat, care sunt doar continut text in format HTML. Dupa prelucrarea textului HTML (conform standardului), navigatorul mai “aduce” de pe server si continutul adiacent, necesar pentru a afisa pagina completa, care include: foile de stil CSS, scripturile, imaginile, muzica, video, etc. Dupa prescurarile cu majuscule din acest paragraf, se observa ca iarasi navigatorul trebuie sa mai implementeze inca cateva standarde :) pentru a “strange” toate informatiile si a afisa pagina web in formatul grafic pe care il vedeti de obicei. Prelucrarea acestor formate si afisarea lor intr-o forma grafica ordonata, este o procedura destul de complexa si nu rareori puteti observa, ca mai pot aparea “rateuri” :) , fie din cauza ca navigatorul/browserul nu suporta o facilitate din standard sau dezvoltatorul paginii nu a “scris” corect codul HTML.

Utilizarea unui navigator/browser

De la  primele navigatoare in mod text, in care fara cel putin o combinatie de taste “nu scapai” pentru a executa o operatiune, la aparitia si utilizarea mouse-ului, lucrurile s-au simplificat foarte mult. Navigarea pe internet este foarte simpla:

  1. Se introduce adresa site-ului dorit sau (cel mai probabil) se executa o cautare dupa o anumita fraza de cautare.
  2. In partea de continut a browser-ului se afiseaza pagina corespunzatoare. Prin intermediul mouse-ului se apasa pe unul din link-urile de pe pagina, pentru a accesa o alta pagina (de interes).
  3. Optional se pot folosi butoanele de navigare, pentru a reveni la o pagina vizitata anterior sau a reincarca pagina curenta.

In general, toate navigatoarele au aceeasi interfata si diferenta intre ele se face doar prin performanta accesarii si afisarii paginilor si unele facilitati noi oferite suplimentar.

browser-navigator-440x390 Browser/Navigator (faceti clic pe imagine pentru marire)

Navigatoare/browsere existente

Comparativ cu acum 15 ani, cand accesam Internet-ul cu ajutorul unui browser numit lynx, care nu stia sa afiseze paginile web decat in mod text (pentru cine doreste sa incerce experienta, se mai poate de gasit pentru download pe Internet :) ), lucrurile au evoluat foarte mult si navigatoarele/browser-ele din ziua de azi sunt mult mai performante si mai usor de utilizat. Printre cele mai cunoscute sunt:

  • Internet Explorer
  • Mozilla Firefox
  • Opera
  • Safari
  • Google Chrome

In unul din articolele urmatoare, poate o sa le fac o “evaluare rapida”.

Ce este un site web?

Definitii, IT, Online

Un site web este un fel de prezentare electronica interactiva, care este compusa din mai multe pagini web, imagini, video, animatii, audio si alte tipuri de fisiere, organizate intr-un anumit fel, accesibile fiecare prin adrese unice de tip URL (exemplu URL pagina curenta: http://www.vadmin.ro/sfaturi/internet/site-web-128.html) si legate logic intre ele prin legaturi (link-uri).

Fisierele unui site web sunt instalate pe un calculator (server), conectat permanent la Internet, pe care ruleaza un program destinat de tip server,  numit server web si care la cererea unui navigator/browser de oriunde de pe Internet (calculatorul vostru), poate trimite aceste fisiere.

Paginile web din cadrul unui site sunt fisiere in format text, scrise intr-un limbaj de descriere a datelor HTML/XHTML (Hyper Text Markup Language). Acest HTML/XHTML este un limbaj de descriere, care defineste cum sunt organizate logic textele, imaginile, video si animatiile in pagina (antet, paragrafe, liste, imagini, legaturi, etc). HTML/XHTML este util, pentru ca fiind standard pe Internet, “cineva” (ex: programatorul) poate formata intr-un anumit fel un continut si “altcineva” necunoscut (ex: browser) poate “descifra” acea organizare si o poate afisa in format grafic si citibil pentru utilizator.

Paginele web si celelalte resurse, instalate pe serverul web sunt accesate prin intermediul uni protocol de comunicare la nivel de aplicatie HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) sau HTTPS (varianta securizata al HTTP), care foloseste protocolul de transport al datelor TCP/IP, descris in unul din articolele precedente, pentru a face cereri catre serverul web si a primi aceste fisiere ca raspuns. (puteti vedea acest lucru chiar in adresa de acum a browser-ului http://www.vadmin.ro/sfaturi/internet/site-web-128.html, unde partea http:// specifica protocolul pe care-l va utiliza browser-ul vostru ca sa acceseze site-ul acesta).

Paginile web pot fi de doua tipuri: pagini statice si pagini dinamice.

Paginile statice sun fisiere text, scrise in format HTML, al caror continut nu se modifica la accesarea lor si se modifica doar la reactualizarea/suprascrierea lor pe serverul web cu un continut nou.

Paginile dinamice, dupa cum spune si numele, sunt generate dinamic de catre scripturi (bucati de cod) scrise intr-un limbaj de programare (PHP, ASP, etc.). Aceste pagini sunt generate in dependenta de actiunile intreprinse de utilizator sau de schimbarile care au avut loc pe server. Un exemplu de pagina dinamica este o pagina de cautare, care in dependenta de termenul de cautare, cauta in baza de date un set de rezultate si le intoarce in format HTML un raspuns spre browser. Browser-ul converteste textul HTML in pagina pe care o vedeti de obicei.

Pentru a vedea cum arata o pagina web in format HTML, din browser/navigator, alegeti din meniu optiunile View -> Source (pe unele navigatoare functioneaza direct tastele Ctrl+U). Navigatorul o sa va afiseze un text “codat”, care va fi pagina pe care o vizualizati in momentul acela, doar ca in format “neprelucrat”, HTML.

Ca si oricare alt lucru care este legat de calculatoare si aici sunt multe standarde :) care definesc modul de formatare a paginilor, modul de formatare a imaginilor, modul de formatare a video-urilor, modul de comunicare intre browser si server web, modul de organizare a fisierelor pe server-ul web, etc.

Ca o concluzie simplificata la cele de mai sus, un site web este un set de pagini scrise in format HTML si alte fisiere resursa, accesibile unic prin intermediul unui URL, interconectate logic intre ele prin legaturi/link-uri, care sunt instalate pe un server web, de unde un browser prin intermediul unui protocol HTTP/HTTPS le poate accesa, decodifica si afisa intr-un format citibil pe calculatorul vostru.