Dorin Sîrbu -

Driver

Definitii, Sfaturi

Driver, este un program specializat, care permite extinderea capacitatilor unui sistem de calcul (pc, telefon, handheld, etc.) bazat pe un sistem de operare, permitand utilizarea de noi componente hardware si periferice externe, si asigurand comunicarea intre sistemul de operare si acestea. Un driver mai poate fi privit si ca o “punte de comunicare” intre sistemul de operare si dispozitivul pentru care este creat. Inca un sinonim pentru driver, ar fi “adaptor”, prin simplu fapt ca transforma “cererile” sistemului de operare in comenzi interne specifice dispozitivului in cauza.

Un sistem de operare, ca sa poata “oferi” utilizatorilor (sau programatorilor) un dispozitiv, fie el o componenta din calculator sau un periferic extern, trebuie sa “stie” sa comunice cu el.

De exemplu, dupa cum stiti, pe piata se comercializeaza mai multe marci si modele de imprimante si fiecare din aceste imprimante, in dependenta de producator si model, este construita in felul ei si accepta comenzi intr-un mod specific ei (semnale, comenzi, etc.). Ar fi imposibil pentru un sistem de operare sa “stie” cum sa comunice cu fiecare imprimanta existenta pe piata, pentru ca fiecare producator le construieste in felul lui si periodic apar modele noi. De aceea s-a creat arhitectura de tip sistem de operare/driver, adica producatorii sistemului de operare specifica “ce se asteapta sa faca” o imprimanta, iar producatorul imprimantei furnizeaza un driver, care “stie cum sa faca” acele functionalitati la care “se asteapta” sistemul de operare.

placa-video-293x391 Driver O sa luam un alt exemplu: placile de video. Mai multi producatori furnizeaza placi video, care din punct de vedere electronic sunt implementate fiecare in felul ei (in dependenta de chipset si unele extensii). Un sistem de operare nu “stie”, cum sa comunice cu o placa video direct, decat intr-un mod standard (VGA), de aceea la achizitionarea unei placi video, vi se va da si un CD cu driver-ul placii video, oferit de producator. Doar dupa ce veti instala acel driver veti putea folosi placa video la capacitatile ei maxime, pentru ca sistemul de operare va avea programul de comunicare cu placa corespunzatoare.

In realitate, aceste drivere sunt folosite de catre un sistem de operare pentru a se interconecta aproape cu oricare componenta de pe calculator (sau dispozitiv similar), cum ar fi:

 • porturi (USB/Serial/Paralel/…)
 • harddisk
 • unitatea optica
 • dischiera
 • placa video
 • placa de sunet
 • placa de retea
 • componente din placa de baza
 • modem
 • tastatura
 • mouse
 • imprimante
 • scannere
 • memorii USB
 • camere web
 • unitati de stocare externe
 • …(in Windows, le puteti vedea pe toate in Device Manager, organizate pe categorii)

Ca o regula de baza, va trebuie driver pentru orice componenta/periferic nou. Driver-ele sunt “motivul” pentru care un sistem de operare se poate instala pe mai multe configuratii hardware de calculatoare. La instalarea pe un calculator, in dependenta de configuratia hardware a calculatorului, programul de instalare a sistemului de operare “alege” din baza de date incorporata, driverele de care dispune si le instaleaza. Nu de multe ori sunt cazurile cand dupa instalare nu va functioneaza una sau mai multe componente. O sa luam placa de retea drept exemplu. Ce inseamna acest lucru? Acest lucru inseamna ca sistemul de operare, in baza lui de date, cu care este livrat, nu dispune de driver-ul pentru modelul acela de placa de retea. In situatia de genul acesta, trebuie gasit CD-ul cu care a fost livrata placa de retea si de instalat driver-ul. Dupa instalare, sistemul de operare va “vedea” placa de retea si va putea s-o foloseasca prin intermediul noului driver instalat pentru comunicarea in retea.

Pare complicat, dar ca sa intelegem de ce este nevoie de aceasta arhitectura, haideti sa ne imaginam o secunda ca nu exista aceste drivere. In cazul acesta, sistemul de operare ar trebuie sa fie programat din start sa mearga doar pe o anumita configuratie de calculator. Notiunea de “upgrade” ar disparea complet, pentru ca toti ar folosi doar configuratia de calculator pe care ar suporta-o sistemul de operare.

Deci, daca o componenta noua nu va functioneaza (mergand pe presupunerea ca nu este defecta), inseamna ca trebuie sa instalati driver-ul de pe CD-ul (sau discheta) cu care este livrata. Daca nu mai gasiti acel CD, va notati modelul componentei/perifericului undeva (de obicei scrie pe ele) si cautati driver-ul pe site-ul producatorului, majoritatea le ofera pentru descarcare (download).

Laptop

Definitii

Laptop, este un calculator personal miniaturizat la dimensiunea si greutatea, care permite sa fie tinut in poala, de unde provine si denumirea din limba engleza: lap – poala, top – deasupra/sus. Arhitectura interna a unui laptop este similara cu cea a unui calculator de tip desktop, doar ca toate componentele sunt miniaturizate pentru a eficientiza spatiul ocupat si consumul de energie. Minimizarea componentelor implica tehnologii mai avansate si deci costuri mai mari atat de productie, cat si de comercializare.

Laptop
Spre deosebire de un calculator personal de tip desktop, unde dispozitivele periferice pot fi aranjate pe un birou, un laptop, pentru a asigura portabilitatea, trebuie sa le aiba incorporate cat mai multe dispozitive externe (sau cel putin cele de baza), necesare lucrului cu calculatorul, in aceeasi carcasa. Intr-un laptop sunt incorporate dispozitive, care la un sistem de tip desktop sunt separate de unitatea centrala cum ar fi: ecranul, boxele, mouse, tastatura, camera web, microfon, etc.

Clasificare

Laptopurile, in dependenta de cerintele de utilizare, sunt clasificate in trei categorii mari:

 • Inlocuitor desktop (laptop-uri cu ecran mare, greutate mai mare si/sau putere de calcul mare, destinate pentru inlocuirea calculatoarelor de birou, pentru jocuri, pentru prerformante multimedia sporite, etc.)
 • Notebook (laptop-uri cu ecran normal, in jur de~15 inch, greutate medie, destinate sa fie portabile si sa ofere toate functionalitatile unui desktop la performante acceptabile)
 • Mini-laptop (laptop-uri mici, ultra-portabile, cu durata bateriei mare, dar cu performante mai reduse)

Avantaje laptop

Prin faptul ca un laptop trebuie sa fie portabil, una din cele mai importante caractereistci dupa dimensiune, este timpul de autonomie (si timpul de reincarcare a bateriei). Timpul de autonomie, reprezinta durata de timp, cat poate functiona un laptop, fara sa fie conectat la o priza de curent electric.

Un avantaj important pentru un laptop, este ca nu are nevoie de UPS si caderile de tensiune din reteaua de curent nu pot duce la defectarea componentelor sau pierderea documentelor la care lucrati, deoarece un laptop poate functiona pe baterie.

O alta cerinta pentru un laptop este conectivitatea. Un laptop trebuie sa se poata conecta prin mai multe metode la diverse tipuri de dispozitive si deci trebuie sa aiba incorporate adaptoare de diverse tipuri, cum ar fi: placa de retea, placa de retea WiFi, Bluetooth, USB, FireWire, port Infra-Rosu, etc.

Spre deosebire de un calculator desktop, un laptop are port-urile pozitionate pentru o accesare mai usoara si este mult mai silentios. Dimensiunile si greutatea redusa sunt obligatorii pentru a asigura portabilitatea.

Portabilitatea unui laptop, mai aduce indirect inca un avantaj. Sa presupunem ca aveti nevoie de calculator atat la servici, cat si acasa. Sincronizarea unor fisiere de pe calculatorul de la servici cu cele de pe calculatorul de acasa, poate fi destul de complicata, daca nu exista un mecanism de tinere evidenta a versiunilor. Daca se foloseste un laptop portabil, aceasta problema este practic eliminata, prin faptul ca nu mai este nevoie sa transportati acele fisiere si sa tineti evidenta versiunilor.

Dezavantaje laptop

Laptop-urile prezinta multe avantaje, dar aceste avantaje vin cu unele dezavantaje. De exemplu, prin faptul ca partile componente ale unui laptop trebuie sa consume putin si sa ocupe putin spatiu, ele au o performanta mai mica comparativ cu cele ale unui calculator de tip desktop. Exista si laptop-ui care ofera o performanta mai ridicata, dar aceasta performanta iarasi vine la un pret mult mai mare decat al unui calculator obisnuit.

Laptop-urile nu sunt gandite sa fie usor de crescut in performanta si de multe ori nu este posibil de inlocuit o componenta cu alata mai performanta cum ar fi: procesor, placa video, placa de sunet, placa de retea, hard disk si alte periferice.

O alta problema sunt piesele de schimb. Multe din componentele unui laptop de la un anumit producator, in caz de defectiune, nu pot fi schimbate decat cu alte componente noi tot de la acelas producator (unitatea CD, unitatea DVD, unitatea Floppy Disk, etc.).

Cea mai mare problema este ca tehnologia folosita in laptop-uri evolueaza foarte rapid si te poti trezi ca in cativa ani sa nu mai existe modelul de laptop pe care l-ai cumparat si sa gasesti foarte greu sau la preturi foarte mari piese de schimb. Nu rare sunt cazurile, cand este mai ieftin sa arunci un laptop de cativa ani si sa cumperi altul nou in loc sa-l repari.

Prin faptul ca toate componentele sunt asamblate cat mai compact, de obicei un accident poate duce la defectarea mai multor componente odata si costurile de reparatie pot fi mai mari. Costurile de schimb al unor componente iarasi sunt mai ridicate, deoarece procedura de dezasamblare/asamblare a unui laptop este mai complicata decat la un calculator obisnuit.

Cine foloseste prima data o tastatura de laptop, realizeaza ca este un pic mai incomoda decat o tastatura obisnuita, deoarece o tastatura de laptop este gandita sa ocupe cat mai putin spatiu atat in latime, cat si in adancime (tastele se apasa altfel). De asemenea touch-pad-ul poate fi destul de incomod de utilizat, daca nu esti obisnuit cu el si multe persoane prefera sa utilizeze un mouse obisnuit.

Laptop-urile sunt bunuri mobile de valoare, care pot fi tinta hotilor si de aceea necesita mai multa atentie la transportarea lor. Daca intamplator vi se fura laptop-ul odata cu el vi se fura si toate datele.

Prin faptul ca aveti toate datele intr-un singur loc, in cazul in care folositi atat la servici cat si acasa laptop-ul, sau este folosit de catre mai multe persoane, in cazul unui accident sau defectiuni se vor pierde toate datele dintr-o data. Se rocomanda sa aveti solutii de backup.

Daca utilizati un laptop in mai multe scopuri odata, cum ar fi utilizarea atat la servici, cat si acasa, mai exista si o problema legata de stilul de viata. De multe ori este greu sa realizezi cand esti la servici si cand esti in timpul liber, lucru care poate avea consecinte in viata reala de zi cu zi si in relatia cu alte persoane.

Chiar daca par o tehnologie mai avansata, laptop-urile inca sunt la inceput de drum si ne vor uimi cu multe schimbari in urmatoarele zeci de ani, asa ca nu este recomandat sa achizitionati cel mai tare laptop azi, care poate fi cel mai slab la anul urmator.

Desktop

Definitii

Articolul Desktop este in lucru.