Dorin Sîrbu -

Cum ma pot proteja de virusi?

Securitate

Pentru a ne proteja mai eficient de virusi trebuie sa intelegem un lucru simplu: un virus poate infecta un calculator prin executarea voluntara sau involuntara a unui fisier deja infectat, care provine de pe un alt calculator infectat, fie ca acel fisier este luat de pe un CD de la un prieten, sau este descarcat de pe Internet, sau s-a intrat pe o pagina web care continea un virus sau a fost primit prin E-mail.

Pentru protectia impotriva programelor virus, au fost create programele antivirus, care prin diverse metode, monitorizeaza calculatoarele pe care sunt instalate si protejeaza impotriva acestor programe virus.

Programele antivirus vegheaza toate deschiderile de fisiere si fac o verificare preliminara la infectie inainte de deschiderea propriu-zisa a acelui fisier. Daca se identifica ca fisierul este infectat, (de obicei) se face anuntarea utilizatorului despre problema si se incearca ‘curatarea’ acelui fisier.

Un program antivirus, poate fi folosit si pentru dezinfectarea unui calculator deja infectat, prin instalarea programului si rularea procesului de scanare si curatare a unitatilor de stocare (discuri si memorie volatila calculator).

Pornind de la lucrurile simple de mai sus sfaturile despre cum sa te protejezi mai bine de virusi, sunt:

 1. Instalati un program antivirus bun
 2. Executati cu ajutorul programului antivirus o scanare si curatare imediata dupa prima instalare a antivirusului
 3. Aveti grija ca optiunile de tipul  ‘Auto update virus database’ sa fie activate, pentru ca programul antivirus sa descarce si sa dispuna de ultimele informatii despre virusi
 4. Pentru programele antivirus care permit, obligatoriu configurati o parola de pornire si oprire a lor
 5. Nu luati fisiere de pe Internet din locuri nesigure sau necunoscute
 6. Nu luati fisiere de la persoane necunoscute
 7. Nu deschideti fisiere primite prin e-mail de la persoane necunoscute sau care vi se par suspecte (exemplu de fisier suspect: felicitare.gif.exe, are un nume similar cu o imagine, dar in realitate este un program care te ‘pacaleste vizual’ ca este imagine .gif)
 8. Cand primiti un CD sau DVD de la o persoana, obligatoriu executati o scanare cu antivirusul inainte de a porni vreun program de acolo
 9. Nu accesati site-uri suspecte decat daca le cunoasteti bine (site-uri pentru adulti, torrenti, site-uri de seriale pentru programe, etc.)
 10. Faceti verificari periodice pe calculator, pentru cazul in care un virus mai nou ‘i-a scapat’ programului antivirus pentru ca la momentul infectarii inca nu dispunea de informatiile necesare pentru detectare
 11. Nu spuneti parolele de accesare calculator/conturi la nimeni
 12. Scrieti periodic datele importante pe un CD/DVD, pentru a va proteja de cazurile in care se pot sterge date importante din calculator (date sterse de virus, date sterse accidental, defectare unitati de stocare, etc.)
 13. Pentru calculatoarele conectate in retea sa se foloseasca obligatoriu un program de tip firewall. Un program de tip firewall blocheaza conexiunile de retea catre si de pe calculatorul vostru in asa fel incat prin intermediul conexiunilor de retea sa nu poata fi exploatate unele vulnerabilitati ale sistemului de operare sau ale programelor care ruleaza pe calculator.

Chiar daca par cele de mai sus ‘restrictii’ complicate, in timp pot deveni o obisnuinta, dar rezultatul poate fi pe masura si anume, o siguranta sporita a calculatoarelor voastre.

Ce este un virus de calculator?

Securitate

Ce este un virus de calculator?

Un virus de calculator, este un program de calculator cu caracter mai special, creat (de un programator) pentru a infecta calculatoarele in vederea efectuarii unor operatiuni dorite de autorul virusului, fara acordul utilizatorului/proprietarului, pe calculatorul persoanei atacate. O caracteristica de baza si necesara unui program de tip virus, este capacitatea de a se copia dintr-un calculator in altul prin diverse metode in asa fel incat sa ajunga pe cat mai multe calculatoare si sa execute operatiunile dorite de autorul lui. O alta caracteristica importanta al unui program de tip virus este capacitatea lui de a sta ‘ascuns’ si de a putea fi cat mai greu de ‘detectat’.

Denumirea de virus provine de la similaritatea, din punct de vedere ‘operare,’ cu virusii care infecteaza prin intermediul a diverse moduri de transport (lichide, aer, atingere, etc.) celulele vietatilor si programeaza celulele pentru a se inmulti si a compromite functionalitatea lor de baza. In cazul virusilor de calculator, se refera strict la calculatoare si inca nu sunt un pericol pentru oameni :) .

Cine creaza un virus?

Un virus, este cum am spus si mai sus un program mai special prin faptul ca are nevoie de capacitati de autocopiere si ‘invizibilitate’. Fiind un program, implicit este creat de un programator (o persoana care site limbaje de programare ale calculatorului). Totusi termenul de programator in general nu trebuie asociat cu ‘creatorii de virusi’, pentru ca adevaratii programatori creaza programe functionale si utile, si de asemenea au probleme cu acesti virusi, care pot crea daune.

Ca sa intelegem cum apare un virus, trebuie sa intelegem mai intai care sunt motivele pentru care este creat: motive comerciale si motive personale.

Motive comerciale ar fi folosirea acestui tip de program in scopul de a crea pagube unei anumite persoane fizice sau juridice. La un moment dat se presupunea ca insasi companiile producatoare de programe antivirus creau virusi noi ca sa castige pozitie pe piata :) .

Motive personale ar fi, de exemplu, razbunarea personala a unui programator concediat, probleme de integrare sociala, frustrari, narcisism, complex de inferioritate, etc.

Ca o concluzie, un virus este un mic program creat atat din motive comerciale, cat si personale cu scopul de a ajunge pe unul sau mai multe calculatoare si/sau cu scopul de a crea pagube in masa.

Ce poate face un virus calculatorului meu?

Ce poate face un virus unui calculator infectat, depinde foarte mult de imaginatia celui care l-a creat si de posibilitatile calculatorului. Poate sa nu faca nimic, poate sa afiseze un mesaj deranjant, poate sa faca sa mearga greu calculatorul, poate sa faca lucruri deranjante cum ar fi repozitionarea mouse-ului sau poate sa stearga toate datele de pe unitatile de stocare a datelor pe calculator. Gradul de distructivitate este la latitudinea autorului.

Cum se multiplica un virus?

Programele de tip virus se raspandesc pe principiu ‘parazitar’ si anume, virusul de pe calculatorul  infectat incearca sa se copieze in programele care pot fi rulate (fisiere de tip .exe, .com, .bat, .sh, .vbs, .elf, etc.).  Este destul sa transmiti un astfel de fisier unui prieten (pe discheta, memory stick, CD, DVD sau sa-l trimiti prin e-mail) si in momentul in care prietenul va rula programul infectat primit, virusul se va instala automat pe calculatorul prietenului si va incepe se infecteze fisierele de acolo. Un simplu exemplu ar fi un joc interesant virusat gasit pe Internet, pe care l-ai jucat, ti-a placut si i l-ai dat si prietenului tau.

Am avut virus, dar nu mi-a facut nimic. De ce?

Un  virus nu actioneaza instantaneu pe calculator dintr-un singur motiv, daca ar actiona prea rapid, ar fi detectat la timp, ar fi sters si nu ar mai avea timpul necesar sa se distribuie. Un virus bine facut, va sta o vreme neobservat pe calculator, va infecta cat mai multe fisiere, lucru care ar creste sansa sa fie distribuit odata cu ele in cat mai multe locuri si la un moment dat (ora, actiune pe calculator, sarbatoare, etc.) va trece in starea ‘agresiv’ si va face acel lucru ‘rau’, care a fost programat sa-l faca.